Международният панаир на традиционните занаяти, който се провежда в ЕМО „Етър” е сред най-добрите събития от подобен характер в нашата страна, заяви в официално обръщение Таня Христова, кмет на Габрово. По думите й този музей предизвиква чувствата, които свързват всеки българин с корените му.

„Това място е като бащина къща, която извиква най-хубавите емоции и изважда на показ най-доброто от душата на всеки един от нас. Не случайно, когато искаме да покажем на някой нашата родина, ние го водим най-напред тук. Защото в ръцете на майсторите от „Етър”-а е събрана цяла България – с тъканите черги, с чардаците, със симидите и гайтаните, с писаните каруци, с българските шевици.

Кметът на Габрово допълни, че по време на Панаира с изделията си майстори от различни части на света успяват да разкажат истории. Според Таня Христова в ЕМО „Етър” става ясно, че въпреки големите разстояние ние не сме толкова различни, а сме еднакви в търсенето и създаването на красота и добро.

Кметът на Габрово припомни, че през последните месеци Габрово получава признание на международно ниво, повод за гордост на всички габровци.

„Ние получихме признание от ЮНЕСКО и Габрово бе обявен за творчески град на занаятите и фолклорното изкуство. От съвсем скоро Габрово е част от Международната мрежа за креативен туризъм.

Изключително много се гордеем със своето наследство и ви посрещаме с най-искрени чувства тук, за да споделим заедно удивлението си от сътвореното от човешките ръце, от таланта и от способността си да гледаме в по-красивата посока, която ни дава увереност, че този свят е място, където да изразим своите таланти и доброта.

На всички – добре дошли в нашия български дом „Етър”-а.”

Преди 54 години на 7 септември ЕМО „Етър” посреща първите си посетители, това припомни при официалното откриване на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти директорът доц. д-р Светла Димитрова. Тя приветства официалните лица и гостите и заяви, че през този период през музея са преминали над 13 500 000 туристи.

„Надяваме се, че голям принос за този интерес към музея има и този Международен панаир на традиционните занаяти, който през 2018-та се провежда за шестнадесети път. В него участват майстори от три континента, от тринадесет държави, представители на всички краища на България”, каза Светла Димитрова.

Доц. Димитрова призова официалните лица и посетителите да се включат в инициативата – „Нишки в историята”, посветена на 55 години ЕМО „Етър”.

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти бе официално открит от Председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Цвета Караянчева отбеляза, че музеят на открито е убежище на българщината, на духа на старите майстори, на онова, което ни отличава сред другите народи и ни прави уникални.

Тя определи панаира на традиционните занаяти като пътуване назад във времето – живописно като шарките на губерите, като изяществото на гайтаните, като песента на грънчарското колело и аромата на топъл симид. Калдъръмените улички, каменните чешми и газените фенери неусетно ни пренасят в бита на българите от Възраждането, посочи председателят на парламента.

По думите на Цвета Караянчева тук – в Балкана, щедростта на природата и гостоприемството на хората са вплетени в пъстра броеница, а история, традиции, минало и съвремие са неделими.

Председателят на Народното събрание поздрави организаторите, че  насърчават младите хора и стимулират развитието на техните умения и креативност, както и че влагат енергия и въображение, за да превърнат този етнографски музей под открито небе в магнетично място.

В богатата програма на ХVІ-ия Международен панаир на традиционните занаяти са включени експозициите „Нишки в историята“, посветена на 55-ата годишнина от официалното откриване на музей „Етър“, както и „Изкуството – мост между културите“.