ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти се провежда в Етнографски музей на открито „Етър” от 6 до 9 септември. Събитието е под патронажа на г-жа Цвета Караянчева – председател на Народното събрание на Република България. Организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“.

Майстори от 13 държави вземат участие в Панаира. Занаятчиите са от Азербайджан, Германия, Естония, Иран, Латвия, Литва, Република Южна Африка, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна, Унгария и България. 27 са чуждестранните гости, а 54 – българите.

Важен акцент по време на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти е Майсторската надпревара, която тази година е по каменоделство. В съвременността този занаят не е запазена територия за мъжете, тъй като участие в надпреварата вземат и две жени – Индия Кърмова е от София, а Цветелина Ангелова е от Пловдив.

В Младежката секция към Майсторската надпревара се включват трима ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино.

Вечерта на 8 септември журито ще обяви решението си. Победителят от Майсторската надпревара става носител на голямата награда Сребърна хлопка, а от Младежката секция – на Бронзова хлопка.

На Международното изложение-базар на традиционни занаяти майсторите от 13 държави ще представят своите изделия пред посетителите в музея.

В дните на Панаира е обособено изложение базар АртЗона, където съвременни творци представят свой прочит на традиционните занаяти. Публиката може да види развитието и модерното приложение на различни стари техники за шиене, плетене и украса.

Посолството на държавата Палестина представя богатството и изящество на своите традиционни занаяти в Изложбената зала в Кръстникколчовия хан. Откриването е на 7 септември от 13:00 часа.

Изложбата „Изкуството – мост между културите", която показва традиционни занаяти от Иран, ще бъде представена от 7 до 30 септември в изложбените зали над Шарланджийската работилница в ЕМО „Етър”.

През всеки от дните на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти ще има богата фолклорна програма. Изпълненията на 6, 7, 8 и 9 септември започват преди обед. Със свои изпълнения се представят танцьори и музиканти от цялата страна. Информация за часовете на концертите може да бъде намерена на сайта на Панаира – http://fair.etar.bg/programa#programa.

На 7 септември, от 11:00 часа е официалното откриване с участието на Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, след което са изпълненията на ансамбъл „Чинари“. От 14:30 часа посетителите могат да видят второто им представяне пред публиката в ЕМО „Етър”.

Основни медийни партньори на ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти са: телевизия България ON AIR, Българско национално Дарик радио, телевизия Дестинация BG, списание „8”, информационна агенция „Фокус”.

ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти се реализира с медийната подкрепа на: Sofiapress, СЕТИ ТВ, телевизия Стойчев, Бумеранг радио, Gabrovonews, Габрово Daily, вестник Росица, вестник „100 вести”.

Информация за ХVІ Международен панаир на традиционните занаяти може да бъде намерена на сайта – http://fair.etar.bg/ и във Фейсбук – https://www.facebook.com/etar.fair/?ref=bookmarks

Общинските съветници одобриха включването на Габрово в Мрежата за креативен туризъм
31 август 2018
Габровче с гранпри от Приморско
3 Септември 2018