Десетте японски младежи от гимназия Сейджо в град Тойоаке, които са на ученически обмен в Габрово, посетиха Националния музей на образованието. Особен интерес у тях предизвикаха атрактивните и автентични възстановки в музея, чрез които направиха пътуване в историята на българската просвета и образование. Научиха как е действало килийното и взаимоучително училище, запознаха се как е изглеждала класната стая от началото на миналия век, писаха йероглифи в „пясъчника“, държаха перодръжки и разгледаха училищните уреди и апарати, ученически тетрадки и чанти.

Техният преподавател Ишида Хироки сподели, че е впечатлен от училищната система на поощрения и наказания през Възраждането. Той подчерта, че както в България, така и в Япония обществото засвидетелства почит и уважение към инициаторите и основоположниците на просветните традиции. „При нас, каза г-н Хироки, се стремим да научим и разберем какви са били личните подбуди и мотивацията на личностите, допринесли  за развитието на образователното дело“.

В програмата на двуседмичния обмен между ученици от габровските гимназии и гимназия Сейджо в град Тойоаке са включени посещения на музеи и училища, обучение по различни видове занаяти, кулинарни занимания, народни танци, походи и разходки из околностите на Габрово.