Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за утре - 27 юли за област Габрово, според хидрометеорологичния бюлетин по данни от НИМХ - БАН. В планинските райони на областта ще има валежи с гръмотевични бури - сумарни количества за денонощието до 25-30 л/кв.м.


Според прогнозата през нощта облачността ще е по-често значителна и на отделни места ще има превалявания от дъжд. Утре, преди обяд ще има разкъсана облачност. Около и след обяд отново ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. На места, главно в планинските райони валежите ще са интензивни и значителни по количество. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 25° и 30°.


През почивните дни и в понеделник, главно след обяд и до полунощ, ще има краткотрайни, в отделни райони интензивни валежи, придружени и с гръмотевици, възможни са и градушки. Вероятността за значителни количества е сравнително малка, но все пак на изолирани места, главно в Северна България и Рило-Родопската област са възможни локални краткотрайни извалявания до 20-25 л/кв.м.
Преди обяд, главно в югоизточната половина от страната ще има и слънчеви часове. Температурите слабо ще се повишат, но все пак ще останат малко по-ниски от обичайните за периода - преобладаващите максимални ще са между 26° и 31°.