Музеят Дом на хумора и сатирата ще зарадва своите приятели и почитатели с ретроспективна изложба от прочутия по цял свят полски конкурс САТИРИКОН. Откриването е на 24 март от 17.30 часа в зала 5. Скъпи гости на събитието ще бъдат г-н Гжегож Шчепаняк, директор на Центъра за култура в Легница и г-жа Елжбета Петрашко, уредник на изложбата. Гостуването става възможно с любезната подкрепа на Полския институт в София, като вечерта ще имаме удоволствието и да се запознаем с неговия нов ръководител г-жа Александра Михалска, и.д. директор.

Експозицията показва творби на повече от 120 автори от близо 30 страни. Същата колекция ще се открие на 27 април в Полския институт в София, а подобна ретроспективна изложба на САТИРИКОН гостува в началото на март в Европарламента в Брюксел.

Но какво е САТИРИКОН?

В полския град Легница – проява без конкуренция със сериозно име по цял свят. Според американското списание Witty World конкурсът САТИРИКОН е един от 10-те най-добри фестивали, затова му присъжда плакет Grand Prix. Международната асоциация на организациите на карикатуристите ФЕКО му отрежда максимална оценка “5 звезди”.

Малко история

САТИРИКОН започва през 1977 г. като проява от местно значение – изложба рисунки на вроцлавски художници по инициатива на Анджей Томялойч (1947-1991) от Легница и Роберт Шецувка от Вроцлав. През 1978 г. изложбата се превръща в национална изложба-конкурс за сатирична рисунка. Скоро програмата се обогатява и се появява Международната фотографска изложба “Фотошега” (1980); през 1985 г. проявата получава статут на международен конкурс.

САТИРИКОН предлага и множество съпътстващи прояви, като акцентът е върху изложбите на най-изтъкнати автори. Досега в Легница са показвани творческите си постижения множество големи имена на карикатурата не само от Полша, а също така от Австрия, България, Русия, Сърбия, Чехия и други страни.

Днес

Днес САТИРИКОН е конкурс, отворен за художници, графици, скулптори, плакатисти и фотографи. Например за последното издание 2009 г. са получени 2674 творби на 747 автори от 50 държави. България има свой член в международното жури, това е Валентин Георгиев, носител на Гран при от САТИРИКОН-2008, и двама лауреати с ІІІ награда и бронзови медали в първи и втори раздел: Ивайло Цветков и Румен Драгостинов. И тримата са художници-сатирици с ярко присъствие в нашия културен живот и добре познати на габровци като участници в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.

САТИРИКОН и Домът на хумора и сатирата

Творческите контакти в областта на хумора датират още от първата изложба в Легница, по-късно художници и специалисти от музея в Габрово са членове на международното жури или присъстват на откриването на конкурсната изложба в Полша, а полски колеги гостуват за откриването на Биеналето в Габрово. Макар контактите в различните години да не са винаги активни, сегашното гостуване на полската делегация ще очертае новите измерения на сътрудничество между равноправни европейски партньори. Домът на хумора и сатирата има покана за гостуване с изложба в Легница още през следващата година.

Съвместната фото-изложба на фотографи от Тун и Габрово
17 март 2009
В Дома на хумора и сатирата заседава журито на XIX Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата
19 март 2009