Една любима на габровци джаз традиция се завръща отново в града – съботните евъргрийни. Първото издание ще бъде на 14 юли, събота, от 11.00 часа на открита сцена на ул. „Радецка“. Концертите се реализират по проект на Народно читалище „Будителите 2017“, финансиран по Програма Култура на Община Габрово.

От 1989 г. до 2010 г. „Оркестър Габрово“ с маестро Манол Цоков бяха неуморното „евъргрийн“ сърце, което поддържаше традицията жива.

Новият евъргрийн оркестър, в който почти всички инструменталисти и вокалисти са познати имена от габровската сцена, ще изнесе своя дебютен концерт на открито и ще възроди не само спомена, но и вечно младата сила на джаза. Репертоарът включва различни в стилово отношение произведения на американски и европейски композитори. Музиката на Европа е един от акцентите в петте издания на Съботните евъргрийни.

В концерта на 14 юли ще участват: Павел Петков - пиано, Пламен Кунев - саксофон, Николай Колев - тромпет, Стефан Косев - бас китара, Красимир Георгиев - барабани, Христофор Михайлов - цигулка, Ивелин Вълков – цигулка, Елена Вълкова – виолончело.  Вокалисти ще са: Цветомир Цанков, Драгомира Драшкова, Весела Морова и Марина Тюлюмбакова.

Новосформираният бенд вече започна репетиции под лидерството на китариста Красимир Желязков, чийто музикантски път го свързва с Манол Цоков и със Суинг Дикси бенд Габрово през 80-те години.

В концерта ще участват и млади изпълнители - лауреати на национални и международни конкурси от музикален клуб „Весела“, един от партньорите по настоящия проект, заедно с музикално сдружение „Емануил Манолов“ /„Прима виста“/ и музикална школа „Звезди в аванс“, чийто възпитаници ще пеят и свирят пред габровската публика и гостите на града в следващите издания.

Ще гостуват и дългогодишните солисти на Съботните евъргрийни - познатите на публиката Рени Димова и Дончо Минчев, както и музикантите от Джуниър джаз бенд, създаден от Манол Цоков.

Програмата ще включва евъргрийни, джаз, поп, рок, блус, класика и мюзикъл. Срещите на публиката с новия оркестър ще са всеки месец и ще продължат през август, септември, октомври и ноември. Чрез страницата „Съботни евъргрийни“ в социалната мрежа Фейсбук организаторите ще информират за предстоящите концерти и  програмата.

Клубът на будителите, а сега и читалището, водят последователна политика за възстановяване на традиционни събития в областта на джаза в Габрово.  През 2014 и 2015 г. Клубът организира концертите „Следи“ в памет на маестро Манол Цоков, партнира на Община Габрово при провеждането на фестивала „Джазът – вчера, днес, утре“, организира джаз концерта „На тротоара“ по време на карнавалните празници на Габрово.  Клубът на будителите възложи написването на книга за историята на джаза в Габрово и приноса на маестро Цоков към музикалния живот на Габрово и страната. Тя вече е готова за печат, а за да се съберат необходимите средства за издаването й, ще се разчита на дарения от габровци.  

В център „Българка” на ЕМО „Етър” може да видите градина „Мандала”
9 юли 2018
Камбанен звън в кв. Младост
9 юли 2018