„С икономическия си профил и образователни възможности Габрово е един от индустриалните градове, който може да предложи много добри условия за високотехнологични инвеститори и има шанс да се развива като място за нови глобални продукти и решения.“ Това заяви кметът на Габрово Таня Христова по време на участието си в градския панел на „Уебит фестивал“ (Webit.Festival Europe 2018), който се провежда от 25 до 27 юни в столичната зала „Арена Армеец“.

По думите ѝ градовете през 21 век са платформи, в чиито рамки може да се осъществи сътрудничество между академичните организации, бизнеса и местната власт, за да се насърчи устойчивото развитие. „Точно затова работим върху създаване на екосистема за подкрепа на иновациите и индустрията в Габрово. Една от инициативите ни е да обединим фирмите с иновационен потенциал, подготвяме онлайн платформа „ИноваГаб“, чрез която експерти, студенти и бизнес ще могат да комуникират, търсим възможности за младите предприемачи.“, заключи кметът Христова.

  

По време на участието си тя обясни предизвикателствата пред управлението на Габрово, свързани с отрицателните демографски тенденции, както и със създаването на привлекателни условия за младежите в града. „Работим активно с учениците, организираме лятна академия за млади изследователи, правим иновационен лагер, взаимодействаме си с Техническия университет, който започна голям проект за изграждане на Център по компетентности.“, уточни кметът.

Таня Христова разказа за традициите на Габрово в индустрията, машинното производство и преработващата промишленост, както и за партньорството по международни проекти с различни европейски региони и побратимени градове.

В дискусията как градовете да бъдат по-приятелски ориентирани към предприемачеството и стартиращите компании се включиха още управляващият директор на Банката за финансиране на Силициевата долина Андрю Тсао, директорът на италианската иновационна платформа „Ейч-Фарм“ Маурицио Роси и ръководителят на Агенцията за градско развитие на Одеса Александра Олейникова.

  

Десетото издание на „Уебит фестивал“ е част от Европейската седмица на цифровите технологии и иновациите и се провежда под мотото „Преоткриване бъдещето на Европа“. Форумът събира повече от 7 000 гости от над 100 държави, сред които политически лидери, представители на технологични гиганти, на местни и държавни институции, предприемачи, учени и експерти в дигиталната икономика. Специален гост е хуманоидният робот София, който е произведен в Хонконг и е получил гражданство в Саудитска Арабия. София е придружавана от нейния създател Дейвид Хенсън.

Събитието се организира от Фондация „Webit“ с подкрепата на Министерството за българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Фестивалът е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, комисаря по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Представяне на Община Габрово