Оранжев код за поройни валежи и гръмотевични бури е в сила за Габровска област за утре - 27 юни. Предупреждението за опасно метеорологични явления е с оранжев код за по-голямата част от Централна и Югоизточна България, където през втората половина от нощта срещу сряда интензивните валежи и гръмотевичните бури ще продължат.

В останалата част от страната предупреждението е първа степен (жълт код) за валежи. След временно спиране на валежите през деня в сряда, в четвъртък от югозапад отново ще завали.

Според прогнозата, под влияние на преминаващия през Балканите средиземноморски циклон, през нощта и утре валежите ще продължат и ще са на много места. Интензивни и значителни по количество ще са явленията през нощта главно в Централна България, а през деня - на места в югоизточната половина от страната. Вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне, но ще има и временни усилвания с развитието на купесто-дъждовната облачност. Привечер и през нощта срещу четвъртък валежите в много райони временно ще отслабнат, на места и ще спрат. Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните - максималните ще са предимно между 20° и 25°.

За следващите 3 дни:

В четвъртък валежите отново ще се активизират и в много райони ще са интензивни и значителни по количество, на места ще се развият и гръмотевични бури. Температурите ще останат доста по-ниски от обичайните - максималните предимно между 20° и 25°, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20°. В петък и събота въздушната маса ще се задържи неустойчива. Ще има и разкъсвания на облачността, главно преди обяд, но вероятността за превалявания в следобедните часове остава. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще бъде до умерен. Температурите слабо ще се повишат.

През нощта срещу сряда най-значителни, до около 20-35 л/кв.м, ще са валежите в Централна България. В сряда през деня валежи ще има на много места в страната; количества - между 20 и 30 л/кв.м. След временно отслабване, още през нощта срещу четвъртък от югозапад валежите отново ще се активизират и в четвъртък в много райони ще са интензивни и значителни по количество, на места ще се развият и гръмотевични бури.