Хиляди българи избраха да посетят Етнографския музей на открито „Етър” на Еньовден - празникът на билките, слънцето и водата. Най-голямото струпване на хора беше около мястото, където жени показаха как се вият венчета и връзваха китки от билки.
Седемдесет и седем и половина са билките в един еновденски венец, всяка е за определена болест, а половината билка е тайната, която лекува незнайната болест. На входа на музея много от туристите минаха през големия еньовденски венец с вярата, че това ще им донесе здраве.
Проявите, посветени на Еньовден започнаха още на 22 юни с двудневен „Фестивал на фестивалите”. Бяха направени 19 презентации от представители на празници и фестивали, посветени на храната, които се провеждат в различни части на България. Гости и участници се запознаха със стари и нови културни традиции като фестивала „Ракия – магия”, инициативата „Селски мол”, която стана популярна в страната и беше представена в Брюксел, националния фестивал на ореха, провеждан в казанлъшкото село Голямо Дряново, празника на горнооряховския суджук, празника на Еленския бут и 100-годишната традиция в производството на пелин от село Змейово. Добруджанският хляб от село Спасово и шарената сол от село Бъта бяха отличените продукти от базара с демонстрации и дегустация на храни и ястия - второто събитие от „Фестивал на фестивалите”. Наградите бяха символични, в духа на габровския анекдот за местната пестеливост – гаванка и лъжица с дупка върху всяка от тях.
По време на базара бяха представени качамак от Исперих и местното събитие „Панаир на царевицата“, кулинарният фестивал „Гозбите на Добруджа, за който разказаха самодейците от читалище „Възраждане” в село Сребърна.
Читалищата от габровските села Козирог и Недевци се представиха с домашни продукти, които рядко се срещат на днешната българска трапеза.