Отбележете денят 30 юни 2018 г. отсега в календара, кодът е: ЗЕЛЕНО, мястото е парк „Маркотея“, началото – 16 часа, а краят – когато вие решите.

Събитието на открито Код Зелено, организирано от Община Габрово и Областен информационен център – Габрово е посветено на Българското председателство на ЕС, Бъдещето на Европа и младите хора.

На ваше разположение ще бъдат 7 зони, в които можете да се забавлявате, да творите, да учите нови неща, да се запознавате с нови хора, да опитвате нови умения, да трупате идеи и преживявания.

Ако изберете зоната „Направи си сам“ ще можете сами да изработите предмет в една от работилниците на Сдружение „Промяната е в теб“, „Дървеница“, Малка театрална компания, природен парк „Централен балкан“, „Люляче“ или "БръмБър". Можете сами да изберете къде ще участвате и с какво ще работите – пресни зеленчуци, природни материали, дърво…, но да не казваме всичко.

Ако ви омръзне да творите или не сте достатъчно сръчни с ръцете можете да изберете зоната „Танцувай и пей с мен“, където да почерпите опит в пеенето с Вокална група „Росина“ или в изкуството на хип-хопа – и двете инициативи с любезното съдействие на НЧ „Христо Смирненски 1949“ – кв. Русевци. А накрая да завъртите и едно кръшно хоро с работилничката за хора „Бяла българка“.

В зона „Здраве“ можете да опитате дихателни практики и йога за всички нива с Helena YOGA, да укрепите духа и тялото си с Таекуондо и клуб NEXT, да преживеете вълнуващ и зареждащ фиитнес за майки с деца с клуб Kango Fit.

Можете да натрупате и знание ако посетите зоната „Зелена класна стая“, където ще научите повече за програмата Еразъм, ще участвате в игрите на Общинския съвет по наркотични вещества – Габрово, ще поговорите за отпадъците като наша отговорност и за първи път ще може да пуснете писмо в бутилка по пътя на отпадъка.

Ако обичате да четете, моля донесете книга, за да почетем заедно в Библиотеката на открито и ако можете да се разделите с нея – дарете я после за каузата „Къщички за книги, книги за къщички“ на Центъра за работа с доброволци към Община Габрово.

А ако искате да споделите всичко това с нас, непременно ще посетите и зоната „Супа ден“ - работилница за градски идеи на сянка, където ви каним да споделим заедно мисли за бъдещи инициативи, да запишем вашите предложения, да си поговорим и споделим заедно храната, която всеки от нас е донесъл. За да бъде пикникът истински, не забравяйте да си вземете и одеяло.

Ако в съботния следобед сетивата ви бъдат привлечени от свежестта на току що приготвени фрешове и аромат на прясно изпечени питки и сладкиши, то със сигурност се намирате в зона „Вкусно“. Във „Вкусно“ може да подкрепите силите си с апетитни и здравословни храни и да се ободрите с прясно изцеден сок от свежи плодове и ароматно кафе.

Финалът ще бъде вълнуващ. За него ще се погрижат Група за огнени изкуства „Огнени сенки“ към НЧ „Христо Смирненски 1949“, които ще покажат на всички желаещи как се върти пой, а после ще ни демонстрират изящното си изкуство.

Ако искате да се препрограмирате В ЗЕЛЕНО, датата е 30 юни 2018 г., мястото е парк „Маркотея“, началото – 16 часа, а краят – когато вие решите.