Всички 18-годишни граждани на Европейския съюз могат да кандидатстват за едно от 15 хиляди безплатни пътувания в Европа през лятото на стойност 255 евро. Това предизвикателство отправят създателите на инициативата „DiscoverEU“ – „Открий Европа“, която стартира на 12 юни и ще продължи до 13:00 часа на 26 юни 2018 г.

Идеята на Европейския парламент цели да предложи на млади хора, родени в периода 2 юли 1999 г. – 1 юли 2000 г., възможност да се възползват от предимствата на свободата на движение в Европейския съюз. Пътешествениците ще се запознаят с многообразието, културното богатство и хората от европейските региони и така ще научат повече за себе си. 

На всяка държава-членка на ЕС са разпределени определен брой билети за пътуване въз основа на дела от населението на страната в сравнение с общото население на Европейския съюз. В тази сесия за България са определени 208 билета.

Като общо правило ще се пътува с влак. За да се гарантира достъп до целия континент, участниците може в специални случаи да ползват други видове транспорт, като например автобуси, фериботи или по изключение самолети.

Пътуването трябва да обхване поне една и не повече от четири държави в ЕС. В билета ще бъде включено едно двупосочно пътуване от и до държавата на отпътуване. Младите хора могат да пътуват от 1 до максимум 30 дни между 9 юли и 30 септември 2018 г. Всички останали разходи са за сметка на участниците.

Желаещите могат да кандидатстват самостоятелно или в група от максимум пет души, които също трябва да са навършили 18 години към 1 юли 2018 г. Те трябва да отговорят на пет въпроса, свързани с Европейската година на културното наследство 2018 и с инициативи на ЕС за младите хора. Накрая има един допълнителен въпрос, който ще позволи на журито да класира кандидатите, в случай че са постъпили много заявления.

Пълният регламент и условията за участие са публикувани на Европейския младежки портал –https://europa.eu/youth/discovereu_bg, както и на сайта на инициативата – http://www.youdiscover.eu/.  

Успех на пътешествениците!

Снимка: www.facebook.com/youdiscoverEU

Милко Коларов и Габровският камерен оркестър с концерт на 13 юни
12 юни 2018
Продължава реконструкцията на водопровода към 14 габровски села
13 юни 2018