В Етнографския музей на открито „Етър” започнаха репетициите на „Шибил”. Цялата трупа на Драматичен театър „Рачо Стоянов” участва в спектакъла, чиито режисьор е Невена Митева. Представянето на „Шибил” на открито е инициатива, финансирана по програма „Култура” на Община Габрово.

На 19 юни е премиерата, а на 26 юни е второто представление. Двете са безплатни за публиката. През юли ще има още едно безплатно представление. Осигурен е и транспорт до музея.

„Отново „Шибил”, но този път със съвършено нов състав – много млади хора. Любопитно е какво е тяхното усещане, как те ще се почувстват в атмосферата на „Етър”-а, която е много зареждаща.“, допълни Невена Митева. Трупата играе във външните пространства на музея, по чардаците. Ролята на Шибил е поверена на Иван Юруков. Предстоят общо пет репетиции, след което е премиерата. Иван Юруков ще се присъедини към репетициите малко по-късно, очаква се и Георги Петков - композитор, който ще подготви представянето на музиката в откритите пространства.

Невена Митева казва, че предизвикателството е сериозно, тъй като такъв спектакъл се реализира по-трудно от филм. Някои от сцените са много близо до публиката, други далече.