Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ организира в Габрово информационен семинар „Кажи не на страха, попитай ревматолог“, предназначен за граждани и пациенти. Събитието ще се проведе на 6 юни 2018г., сряда, от 17:30 до 19:30 ч., в Ритуална зала на Община Габрово. Ще бъде предоставена информация за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания и рехабилитация на пациенти.

Семинарът се провежда под патронажа на Община Габрово и с подкрепата на д-р Даниела Дариткова–Проданова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, РЗОК - Габрово и Института за здравно образование.

Лектори на семинара ще бъдат Д-р Светла Копчева - ревматолог и д-р Мария Пройнова - физиотерапевт. По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог.

Събитието на 6 юни поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания, която ще се проведе от 7 юни до 7 юли 2018 г.. През този период гражданите на възраст между 18 и 50 г., които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Записванията стартират на 7 юни на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Кампанията е насочена към хората в активна, работоспособна възраст, при които ранната диагностика е от съществено значение.

Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

За допълнителна информация: Николай Недялков - тел. 0886354530, Роза Чеглайска – тел. 0899870867 от „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“

Сдружение „Асоциация на пациентите с  ревматоиден артрит“ е неправителствена организация, чиито основни цели са насочени към отстояване интересите на лицата, страдащи от ревматоиден артрит; подпомагане социалната интеграция, личностна реализация и изява на пациентите в различни сфери на обществения живот; провеждане на образователна политика относно заболяването ревматоиден артрит и неговото лечение.

Ревматичните заболявания заемат едно от първите места по разпространение, като изпреварват сърдечносъдови и онкологични заболявания. Според статистика на Световната здравна организация, в света от ревматични заболявания страдат повече от 350 милиона души. В България над 100 000 са хората с Ревматоиден артрит, Псориатичен артрит и Анкилозиращ спондилит/Болест на Бехтерев, които се характеризират с общо възпаление, което затруднява нормалното функциониране на имунната система. Ревматичните заболявания включват повече от 200 вида болести, като се започне от различни видове артрит, премине се през остеопороза и се стигне до системни болести на съединителната тъкан.