Cydalima perspectalis /чемширов молец/ и Volutella buxi – гъба, причиняваща ръжда по листата и клоните са причината за покафеняването на листата на чемширите пред Дома на културата. Вредителите са установени след взети проби и анализ в Централната лаборатория по карантина на растенията към БАБХ.

Ръждата по листата и клоните на чемшира е вид заболяване, причинено в случая от гъбата Volutella buxi. Засегнатите части покафеняват и умират. За да се ограничи разпространението на причинителя на ръждата, засегнатите клонки се изрязват и изгарят, а короната на растенията се прорежда, за да се подобри въздушната циркулация и да се увеличи достъпа на светлина.

Чемширеният молец, до преди няколко години непознат растителен вредител за територията на страната ни, е особено агресивен вид и нанася тежки щети на декоративните чемширови насаждения като за много кратко време изяжда листата. Молецът има две или три поколения годишно, но в зависимост от конкретните условия, може да развие и четвърто. Пеперудата снася от 5 до 20 яйца от долната страна на чемшировите листа, от които се излюпват ларвите. Презимува като ларва, здраво захваната за листата. Първите повреди по храста се появяват във вътрешността му под формата на нагризвания по младите листенца при затопляне на времето. Гъсениците изяждат листата на чемшира и оставят само най-твърдата вътрешна част, но могат да атакуват и кората, което причинява изсъхването и/или умирането на растенията. Общото обезлистване също причинява смъртта на растенията.

Звено „Озеленяване“ към ОП "Благоустрояване" предприе незабавни мерки по лекуването и спасяването на чемширите. Освен прореждането на короните, растенията системно ще бъдат третирани с комбинация от препарати за растителна защита, с цел предотвратяване по-нататъшното разпространение на вредителите.

Тениските на Карнавал Габрово 2018 вече са в продажба!
7 май 2018
Вече 200 души ще получават безплатен топъл обяд в Габрово
9 май 2018