На 2 май 2018 г. от 17.30 ч. в Художествена галерия „Христо Цокев” се открива самостоятелната изложба „Крайдунавска Добруджа” на художника  Константин Дончев. С творбата “Задушница” авторът спечели наградата  на Община Габрово от първото издание  на Национално триенале “МОСТОВЕ” през 2017 г., с организатори: Художествена галерия „Христо Цокев”, Община Габрово и Министерство на културата. Изложбата се проведе под патронажа на кмета на Община Габрово г-жа Таня Христова. 

Роденият през 1942 г. в гр. Алфатар, област Силистра, Константин Дончев не е с художествено образование – завършва икономика в Селскостопанската академия в София и в продължение на няколко мандата е кмет и председател на Общински съвет в Алфатар. Човек с богата душевност и с отношение към културата. Именно негова е заслугата за създаването на градска галерия, изграждането на Алфатарския етнографски музей "Добруджанска къща” и пълната реставрация на църквата "Света Троица", една от най-старите в областта, с икони от тревненската иконописна школа.

През 90-те години загърбва административната работа и се отдава на  рисуване и публицистична дейност. Помества свои статии, интервюта и карикатури в различни местни вестници. Пише есета за вестниците “Порт Силистра” и “Силистренска трибуна”. Създава галерия „Константин” – първата частна галерия в областта, в която излага както свои картини, така и произведения на художници от Силистра, София и Варна.

От 1994 г. насам участва в седем Национални изложби, реализира десетки самостоятелни изложби в Силистра, София, Пловдив, Варна, Стара Загора,  Румъния. През 2008 година прави изложба в Ню Йорк. Участва в пленери в България и Румъния.  
Носител е на редица номинации и награди от Национални изложби.

В творчеството си експериментира с различни техники на изобразяване - маслени бои, акрилни бои, колажи, различни видове смесена техника. Твори основно в областта на живописта. В творбите му се открояват основно  две направления - абстракционизъм и модернистичен пейзаж.

В настоящата изложба авторът представя 30 живописни творби в две направления – модернистичен пейзаж и абстракционизъм.

 

На вниманието на присъединените абонати по търговското дело на Община Габрово срещу „Топлофикация - Габрово” ЕАД
30 април 2018
КУЛТУРЕН КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ МАЙ
30 април 2018