За седми път България ще се включи в международното събитие Нощ на литературата. На 9 май от 18 до 22 часа европейска преводна литература ще се чете в дванадесет български града – Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Пазарджик, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. Главни организатори на събитието са посолства и културни институти на европейски страни (EUNIC България и други), Представителството на Европейската комисия в България, Фондация „Детски книги“ и Фондация „Следваща страница“. Медийни партньори на събитието са Българското национално радио, онлайн медиите „Аз чета“. „Въпреки.com” и LoveTheater.bg.

В Габрово Нощ на литературата е част от Календара на културните събития на общината за 2018 г.

Нощ на литературата е международно събитие, което цели да популяризира съвременни европейски автори. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места, където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио- и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и други.

Тази година зад инициативата в  Габрово застават Център за работа с доброволци към Община Габрово и доброволците на РБ „Априлов-Палаузов“. Две читателски гнезда се „свиват“ на ул. „Радецка“ и до паметника на Ран Босилек на 9 май, точно в 18.00 часа.

По инициатива на Център за работа с доброволци Нощта на литературата ще получи и добавена стойност. В деня на събитието ще бъдат събирани книги от дарители, с които да се попълнят Къщичките за книги, създадени по проект на габровската библиотека, съфинансиран по Програма Култура. Домовете за книги обезлюдяха, въпреки упоритостта на създателите си да ги поддържат живи. Политиката на читателите „взимам без да давам“ даде резултат, с който не бива да се примиряваме. Ето защо организаторите на Нощта на литературата в Габрово приканват всички граждани да дарят книга и да поемат своеобразно шефство над къщичките, за да заживеят те нов живот! Всеки желаещ да се включи е добре дошъл с книга в ръка на 9 май в читателско гнездо по избор.

Главни организатори на Нощ на литературата 2018 са: Австрийско посолство, Унгарски културен институт, Посолство на Белгия, Британски съвет, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Датско посолство, Фондация „Детски книги“, Представителството на Европейската комисия в България, Френски културен институт, Гьоте-институт, Посолство на Ирландия, Италиански културен институт, Културно-информационен център на Република Македония, Полски институт, Посолство на Румъния, Посолство на Швеция, Посолство на Швейцария, Посолство на Словашката република в София, Чешки център и Фондация „Следваща страница“.

Очаквайте още новини по темата скоро!

 

Първият саниран блок в Габрово участва конкурса „Фасада на годината“ на „Баумит България”
24 април 2018
Детските градини се събраха на работна среща
25 април 2018