Днес на кратко работно посещение в Габрово бе Негово Превъзходителство, посланикът на Украйна, господин Микола Балтажи. В рамките на предварително договорената програма, бяха включени срещи с кмета, областният управител и директорът на Търговско – промишлената палата.

Украйна е страна, която притежава огромен икономически, аграрен, културен и образователен потенциал. Нашите компании търсят партньори и пазари в Европейския съюз и в тази връзка България е особено привлекателна за нас, каза посланик Балтажи. За изминалата година търговският обмен между двете държави възлиза на около 650 милиона долара. В момента в страната върви мащабна реформа на децентрализация, което означава повече средства за пътища, здравеопазване и образование по места.

В хода на разговора с кмета и нейния екип се откроиха няколко теми:

  • Установяване на контакти между Габрово и Одеса и по – специално организаторите на хумористичните фестивали, които се провеждат на тяхна територия.
  • Участие на представители от побратимения на Габрово град Чернигов в следващото издание на  Innovation Camp тази година.
  • Участие на Габрово в туристически форуми и изложения, с цел промотиране на дестинацията и местния културно – туристически продукт.
  • Отдаване на заслуженото и почитане паметта на украинските войни, които са загинали за Освобождението на България преди 140 години.
  • Планиране на летен лагер, в местността Узана, за деца пострадали от военните действия в Донбас.