Националният музей на образованието в Габрово представя фотоизложбата „Неразказаната приказка на българската история“. Официалното откриване се състоя на 18 април, а специални гости на събитието бяха Н. Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България и Нуредин Риажи, председател на Асоциацията за Българо-африканско-европейско сътрудничество.

Това е първа изложба на интердисциплинарния изследователски екип „Руните говорят 2“, чиято цел е да представи собствената си методика и инструментариум за разчитане на древното българско руническо писмо и да докаже, че българите стоят в основата на световната цивилизация.

На събитието присъстваха народни представители, Областният управител на Габрово Невена Петкова, кметове, представители на Община Габрово, културни и образователни институции, историци, ученици, граждани.

Н. Пр. Закия Ел Мидауи се обърна със специална реч към домакините и гостите. Посланикът на Мароко благодари на директора на НМО Мая Карагьозова за това, че музеят подкрепя изявата на екипа „Руните говорят“.  Тя изрази надежда, че „посетителите ще могат да видят нещо ново и различно, неизвестни и неочаквани факти за българската история, ще открият, че мароканската култура, особено нейните древни берберски аспекти, и българската имат много общи черти и споделят едни и същи корени.“

Посланик Ел Мидауи и мароканските гости разгледаха постоянната експозиция на Националния музей на образованието и откриха сред музейните експонати учебни пособия и методи на възпитание, използвани в Мароко в миналото и днес.

Изложбата може да бъде видяна до 15 май 2018 г. в залата за временни изложби на НМО.

Зам.-министър Крумова открива конференцията на „ЕкоЕнергия“ в Габрово
20 април 2018
РБ „Априлов – Палаузов“ представя „Тая земя, оная земя“
21 април 2018