На първи октомври за единадесети пореден път ще бъде отбелязан Световният ден на усмивката – ден, посветен на доброто настроение и добрите дела. Верен на мисията си да весели хората и да ги приобщава към ценностите на хумористичното изкуство, Домът на хумора и сатирата тази година ще раздава усмивки на чуждестранните туристи, почиващи в курортния комплекс Камчия на нашето Черноморие.

По-случай „усмихнатия” ден, днес в хотел „Орфей палас” ще бъде открита изложбата „От Дома на хумора и сатирата – с усмивка”. Колекцията от фонда „Хумор на народите” включва 40 творби на големия майстор на карикатурата Борис Димовски – илюстратор на сборника „Габровски шеги”, добър приятел на „веселата къща” и почетен гражданин на Габрово. Изложбата е и своеобразен жест на почит към таланта на художника в навечерието на 85-ата годишнина от рождението му.

В курортния комплекс Камчия по традиция почиват руски граждани – семейства, ветерани от войната, ученици и младежи. Някои от тях преди години са посещавали страната ни и Габрово и пазят добри спомени от столицата на хумора. Сега чуждестранните гости ще имат възможност да опознаят и габровския хумор, благодарение на екземпляри от сборника „Габровски шеги” на руски език, които придружават изложбата.

Световният ден на усмивката се отбелязва за първи път през 1999 г. В емблема на празника се е превърнало познатото ни усмихнато личице, чийто автор е американският художник Харви Бол. Той го създава през 1963 г. като поръчка от една застрахователна компания, решила да повдигне духа на своите служители и да ги накара да се усмихват всеки път, когато се срещат с клиенти. За работата му заплатили 45 долара и това е цялата печалба, която Бол е получавал за усмихнатото личице, защото дори не поискал да го регистрира като търговска марка. Днес, синът Чарлз оглавява основаната от Харви Бол World Smile Corporation и следи кой и как използва регистрираната вече марка с инициалите на автора, а цялата печалба след изплащането на данъците отива за благотворителност.