В Габрово днес бе даден стартът на националната кампания „Седмица на гората“, която се организира от Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна агенция по горите. Събитието започна с национално откриване в зала „Възраждане“, награждаване на отличени лесовъди от цялата страна и продължи със символично залесяване на зелената площ в парка до РБ „Априлов-Палаузов“.

Приветствие по случай професионалния празник на лесовъдната колегия и Седмицата на гората отправи кметът на Габрово Таня Христова. По думите й Габрово е благословен, защото част от териториите на двата природни парка – НП „Централен Балкан“ и ПП „Българка“ попадат в границите на общината. Това задължава не само лесовъдите, но и хората да бъдат отговорни към горите и да ги опазят за поколенията след нас, да се грижат за тях и да мислят днес стратегически какво ще ни очаква утре. Тя допълни още, че от нашите решения, действия и политическа воля зависи както опазването на горите от посегателства, така и запазването на природата и разумното противодействие на климатичните промени. Кметът Таня Христова пожела на всички присъстващи инициативата „Седмица на гората“ да стане наша национална кауза и така да устроим нуждите си в бита, че да живеем в хармония с природата, екосъобразно, балансирано и умно.

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев представи постиженията на професионалната общност в опазването на горите, отправи своите пожелания към тях и очерта насоките в работата им – да пазят децата и горите на България.

Сред официалните гости на откриването беше министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който заедно със заместник-министъра Атанас Добрев връчиха награди на отличените в категорията „Лесовъд на годината 2017“.

Приветствие отправиха областният управител на Габрово Невена Петкова, директорът на Изпълнителна агенция по горите инж. Григор Гогов и доц. д-р Миглена Жиянски – директор на Института за гората при БАН.

В категорията „Служител по контрола върху дейностите по опазването на горските територии за 2017 г.“ инж. Григор Гогов награди горски служители.

За настроението в залата се погрижиха млади гайдари от Калофер и певици от ДФА „Габровче“, а петокласничката Моника Ръжданова от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ прочете есето си, посветено на гората и опазването на природното богатство.

Националното откриване на Седмицата на гората приключи със засаждането на пет фиданки от видовете сребрист смърч, явор и чинар в зелената площ между ДТ „Рачо Стоянов“ и РБ „Априлов-Палаузов“. В символното залесяване се включиха кметът Таня Христова и областният управител на Габрово Невена Петкова,

министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев,

народни представители, официални гости и лесовъди.

 

 

 

 

 

32 момичета представиха обичая лазаруване в ЕМО „Етър”
2 април 2018
Започват дейностите по реконструкция и изграждане на нов участък от ул. „Индустриална“
2 април 2018