Оранжев код за силен вятър е обявен за утре, 17 март, за област Габрово. От НИМХ предупреждават за възможни пориви на южния вятър между 25 и 30 м.сек.

В събота югозападният вятър ще усили още, особено в Източна България и в районите, в близост до северните склонове на планините. Максималните температури ще достигнат 20° - 25°, на отделни места и повече. Облачността ще е променлива, предимно висока и средна.

През нощта срещу неделя и в неделя от запад на изток ще превали, на места временно валежите ще са интензивни и значителни по количество, придружени и с гръмотевици. Възможни са и градушки. Силният югозападен вятър ще се смени с умерен северозападен, в източните райони - север-североизточен.

Ще започне бързо понижение на температурите, чувствително ще бъде в Северна България, особено в североизточните райони, където по-късно през деня в неделя дъждът ще се примеси със сняг. До средата на следващата седмица ще остане много динамично, с условия за валежи и силен вятър с променяща се посока, а застудяването от север ще продължи. В понеделник валежите ще са предимно от дъжд, по-слаби в сравнение с неделя. През следващите дни до четвъртък на места в Северна и по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг, докато в Южна валежите ще са предимно от дъжд; там и температурите ще остават по-високи.

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ съветват:

  • При възникване на смерч или необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини, предавани по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта. 
  • Не оставайте на открито. Има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети. Влезте вкъщи и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо използвайте за убежище мазето на сградата. 
  • Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. 
  • Ако Ви завари на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон. 
  • Ако сте на полето или в планината заемете ниски места и оврази до отминаване на опасността.

 

„Приеми ме на село“ – претендент за международната награда „Култура 21“
16 март 2018
ДГ "Явор" вече има интерактивна занималня
16 март 2018