Младите спортисти на три габровски клуба – Баскетболния клуб „Чардафон - Орловец“, Хандбалния клуб „Бъки“ и Ръгби клуб „Янтра - Габрово“, се включиха в обучение на Фондация „Играй с развитие“, свързано с инициативата „Деца учат деца да правят добри дела“. Фондацията е създадена от корпорация „Развитие“ с цел да подпомага развитието на спорта при деца и младежи. Като специални гости бяха поканени деца от три семейства в нужда.

Корпорация „Развитие“ от години се занимава с благотворителни акции и тяхна е идеята за организиране на инициатива, в която деца се обучават да правят добри дела, учат се на благотворителност и как да даряват на хора в нужда. Първоначално са започнали с около 50 деца, после броят на обучените нараства. Децата не само се учат на добри дела, но и ги правят със средства и помощ, осигурени от корпорация „Развитие“.

Обучението се проведе в спортна зала „Орловец“ от основателя и главен мениджър на корпорацията Александър Александров. Той представи същността на благотворителността и даряването – „да правиш нещо за другите, а не за себе си, да помагаш на някой, който има нужда“.

Чрез дарителството децата ще станат по-добри  и по-щастливи хора, ще изпитат удовлетворение от стореното добро. Подобни действия те могат да правят често сами в училище или в семействата си. Когато се обучат, те трябва да бъдат максимално активни и да участват в такива дейности, подпомагани от възрастните. Целта е след време сами да инициират и да се занимават с благотворителност самостоятелно.

Бяха представени стъпките в осъществяване на даряването: идентифициране на получателите на помощта, изграждане на система, ред и организация, логистика, планиране във времето, осигуряване/купуване на нещата, които ще се даряват, като предварително е изяснено от какво получателите имат нужда. От важно значение са личните качества на детето. Освен да иска да дарява, то трябва да може да го прави, т.е. самото то да се чувства добре, за да вдъхне надежда и кураж на хората, на които помага.

В края на обучението младите спортисти споделиха защо според тях е важно доброволчеството, даряването и участието в благотворителни акции. Изказаха се и придружителите на клубовете – Георги Петков – създател на ръгби клуба в Габрово, спортният директор на БК „Чардафон - Орловец“ Виктор Крушев и Росица Бакърджиева – директор на Общински спортни имоти. Те споделиха, че колективните спортове учат състезателите да играят екипно на терена. За да стане един отбор силен, трябва да се научи да уважава противника си. Спортистите са подходящи да участват в благотворителни акции, защото имат не само нужните качества и популярност, но са силни като личности и ангажираността им може да послужи като пример за други, които да ги последват.

Представители на спортните клубове дариха подаръци на децата и ваучери на стойност 700 лв. за всяко от трите семейства, осигурени от Александър Александров и корпорация „Развитие“.

На срещата стана ясно, че от 21 до 23 април 2018 г. в Габрово ще се проведе хандбален лагер с над 250 участници, както и турнир по футзал за купа „България“. По време на лагера също ще има обучение за деца по благотворителност и даряване. Спортното събитие ще бъде финансово подкрепено от Фондация „Играй с развитие“. Проведени са предварителни срещи между Община Габрово и фондацията за трайно партньорство в областта на спорта.