Община Габрово организира информационен тур за чуждестранни туроператори, журналисти и блогъри, свързани с креативните форми на туризъм. Той се нарича Creative Bulgaria и подготовката му е в партньорство с Общините София, Троян, Велико Търново и Пловдив. Гостите ще са в страната от 20 февруари до 5 март, а целта на пътуването е да представи страната и градовете-домакини като успешни дестинации за креативен туризъм - една от най-динамичните и развиващите се форми на устойчив туризъм в световен мащаб, която свързва локалните традиционни ресурси и творческия потенциал на местното население с новите очаквания на туристите.

Различни форми на арт резиденции, обучение в занаяти, танци, посещение на фабрики, дестилерии, работилници, кулинарни курсове, преживявания сред розите в България, в оризовите полета в Тайланд или пък сред френската лавандула... всичко това днес се приема като висок клас туризъм, който провокира нашата креативност и дестинациите се приемат на сетивно и емоционално ниво. В Габрово гостите ще посетят Етнографски музей на открито „Етър“, Интерактивен музей на индустрията, Дом на хумора и сатирата, МАИР Боженци. Ще се включат в дегустация на пестил и други местни храни, ще участват в занаятчийски работилници, ще опознаят нашия фолклор.

Като част от програмата, гостите ще участват и във Форум за Креативен туризъм: „Творчеството е пътят!“, който ще се проведе в Габрово на 2 март от 14 до 17 часа в зала „Възраждане“. По време на форума ще бъдат засегнати темите за очакванията на туроператорите и туристите, развитието на потенциала на креативните дестинации, успешното им представяне на пазара, обогатяване и управление, откриване и използване на иновативното в тях. Ще се представят и добри практики, сред които опитът на Етнографски музей на открито „Етър“ и музей „Дом на хумора и сатирата“.

Специално участие в тура и във форума ще вземе Каролин Курет - експерт по креативен туризъм, основател и мениджър на Мрежата за креативен туризъм /CreativeTourism Network®/ и Програмата на Барселона за креативен туризъм. Тя е и външен експерт към Европейския съюз, който работи в тясно сътрудничество със Световната туристическа организация към Обединените нации /UNWTO/.

Сред гостите-лектори са още Александра Тоуза – директор на Испанската асоциация за индустриален туризъм и на платформата „I’m a local“, Нераша Уонгмаса - президент на Тайландската асоциация за екологичен и приключенски туризъм, Майкъл Блек – основател и директор на Международната мрежа за туризъм и бизнес „New Destinations“.

Форумът е отворен за всички желаещи, като се изисква регистрация на сайта на събитието - https://creative.gabrovo.bg/registratziya. Предвиден е симултанен превод.