44 медни съда, изработени през различен период от време, са включени в изложбата „Гравирани медни съдове от колекцията на Дикран Балабанян“, която се открива на 21 февруари от 11:30 часа в изложбената зала на ЕМО „Етър”. Собственик е Националният исторически музей, а това е първото й гостуване извън София.

Цялата колекция от бакърени съдове съдържа 158 предмета, изработени по различно време – от периода на Османската империя до 30-те години на ХХ век. Могат да се видят уникални мюсюлмански ритуални съдове, използвани за магически лечебни практики, гравирани с митологични фигури, чаши, съдове с надписи, синия от 1751 г. Представени са основните тенденции в развитието на медникарския (бакърджийския) занаят по българските земи от периода на Възраждането до 30-те години на XX в.

До Освобождението занаятът се практикува повсеместно в цялата Османска империя, като основните медникарски центрове по българските земи са: Видин, Шумен, Велико Търново, Свищов, Габрово, Троян, Ловеч, София, Пловдив, Стара Загора, Устово (Смолянско) и други.

Изложбата може да бъде посетена до средата на месец май 2018 г.

Промени в Наредбата за определяне на местните данъци на територията на Община Габрово, съгласно чл. 1, ал. 2 и 3 от ЗМДТ
20 февруари 2018
ИНФОРМАЦИЯ ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА КУЧЕТА
21 февруари 2018