Габровската фирма „АМК – Задвижваща и управляваща техника“ ЕООД получи първа награда на германската икономика в категорията „Малко и средно предприятие“. Отличието бе връчено на управителя на фирмата инж. Калоян Иванов в четвъртък – 25 януари 2018 г., на официална церемония в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

За четиринайсти път Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди предприятия, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения. Събитието се състоя в присъствието на президента на Република България ген. Румен Радев, председателя на ГБИТК Тим Курт, посланика на Германия в България Н. пр. Херберт Салбер и ректора на Софийския университет проф. Атанас Герджиков.

„АМК – Задвижваща и управляваща техника“ e част от германския холдинг „AMK“, който е един от водещите в света производители на електродвигатели, електрически задвижвания и управляваща техника. Компанията в Габрово има оборот от 4,35 млн. евро за 2017 г. (с 34% повече спрямо 2016 г.). Причина за разширяването на производствените мощности е стартирането на серийно производство за нов немски клиент.

95% от годишния оборот на фирмата се реализира чрез клиенти в Германия и Словения. „АМК България“ разполага с развоен отдел, работещ върху иновативни проекти за промишлен софтуер и хардуер, някои от тях се отнасят за Индустрия 4.0 и са важна част от портфолиото на „АМК Германия“. В момента във фирмата работят 135 души (с 12% повече спрямо 2016 г.). През 2018 г. „АМК“ ще отбележи своя 20-годишен юбилей.

Призовете на германската икономика в България за 2017 г. бяха присъдени в четири категории – „Голямо предприятие“, „Малко и средно предприятие“, „Корпоративна социална отговорност“ и „Иновации“. Общо 32 бяха номинираните компании, като членството в ГБИТК не бе условие за участие.

Сред критериите за избора на лауреатите са наличие на инвестиции и работни места, увеличение на търговията с Германия, технологични и екологични иновации и решения, реализирани програми за повишаване квалификацията на служителите, проекти в областта на околната среда, социална ангажираност и др.

Победителят във всяка от категориите е определен от жури, съставено от представители на ГБИТК, Министерство на икономиката, Министерство на външните работи, СУ „Св. Климент Охридски“, „Индъстри Уоч“, Института за пазарна икономика, Института за икономическа политика, Консултативния съвет „Индустрия“ към ГБИТК и медиите.

Снимки: Еconomy.bg, 24 часа.bg и ГБИТК

ТАНЯ ХРИСТОВА: НОВ ЕКИП ОТ СПЕЦИАЛИСТИ ЩЕ ПОЕМЕ ГРИЖАТА ЗА ДЕЦАТА В ЦЕНТЪРA НА УЛИЦА „ХРИЗАНТЕМА“
26 януари 2018
Представят проектите от конкурса за реконструкция на хотел „Странноприемница“ към ЕМО „Етър“
29 януари 2018