Проектът е съфинансиран от CREATIVE EUROPE - CULTURE, програма на Европейския Съюз.

YOUNG@OPERA  обединява над 50 талантливи и амбициозни млади артисти от страни в Европа и извън нея, в над 30 представления на жизнерадостни оперни и улични оперни представления в 12 града в България, Черна гора и Сърбия. Три основни партньора заедно с 6 асоциирани партньора ще създадат динамичен проект от две части на оперни събития с 12 артистични директори и ментори от различни националности. 29-месечният проект цели да достигне до по-широка и по-млада аудитория. В първата част ще бъде представена класическа барокова опера в модерна форма. Втората част включва създаването на нова опера от млад композитор със съвременни възгледи, но представяйки ясни връзки, свързващи я с операта от част 1.

Проектът включва цялостна подготовка на продукцията, работни сесии с международен режисьор, изпълнителен продуцент, диригент, сценични режисьори и дизайнери, прослушвания и селекция за млади певци, танцьори, музиканти, изпълнители, музикални репетиции, изпълнения пред аудитории в театрални ателиета, училища и търговски центрове.

Габровската публика ще може да се наслади на оперен спектакъл от проекта YOUNG@OPERA на 20 февруари в зала „Възраждане“.

Събития ще има и в градовете София,Благоевград и Плевен.

Фондация Опероса – бенефициентът на проекта, е фестивал за опера и класическа музика, който популяризира динамични таланти и съвременни интерпретации на модерна аудитория. Опероса е основана през 2006 г. от финландското мецо сопрано Катерин Хаатая. Целта на Опероса е да се фокусира върху репертоара, идеално подходящ за млади оперни певци, работейки с водещи международни режисьори и творци и представяйки операта като модерна форма на изкуството. 

Опероса стартира първия си открит оперен фестивал през юни 2007 г. с операта "Дон Жуан" от В. А. Моцарт в градините на замъка Евксиноград във Варна. И продължава със събития и през 2008 в София, завръща се отново в Евксиноград през 2009 г. и 2010 г. През 2011 г. "Опероса" за първи път представя опера в Младежкия център в Белград. Изданието от 2012 г. е посветено на бароковата опера, провеждат се серии от семинари, майсторски класове и представления на операта „Пимпиноне“ от Телеман във фондация "Коларац" в Белград, както и в "Бетахаус" в София. През 2013 г. "Опероса" участва в Нощта на културата в Херцег Нови, Черна гора. В сътрудничество с Порто Монтенегро в Тиват, Черна гора за първи път се поставя опера през септември 2014 г. От 2015 г. фестивалът "Опероса" в Херцег Нови се провежда в стария град, в крепостта Форте Маре и в амфитеатъра на крепостта Канли Кула. 

Фестивалът е с продължителсност от 5 дни с различни концерти, представления и флашмоб събития.

ОБРАЗОВАТЕЛНА ПРОГРАМА ОПЕРОСА АКАДЕМИЯ

Образователната програма "Опероса Академия" стартира през 2012 г. и работи в България, Сърбия и Черна гора. Обучението се провежда през цялата година, за млади оперни певци и музиканти, занимаващи се с класическа музика, изпълнители и майсторски класове, семинари и малки опери. Подпомагат се млади творци с награди и стипендии. Опероса си сътрудничи с международни оперни организации, като Aix-en-Provence Festival, Queen Elisabeth Music Chapel, Aldeburgh Music Helsinki Festival, La Monnaie, Dutch National Opera и Calouste Gulbenkian Foundation чрез ENOA мрежа от европейски оперни академии.