За първи път Великотърновският митрополит Григорий ще оглави богослуженията за Богоявление в Габрово. Повод за това е, че през 2018 г., в перлата на епархията – Габрово, се навършват 200 години от мъченическата смърт на Св. Онуфрий Габровски, във връзка с което са планирани предстоящи събития.

Великият богоявленски водосвет на Йордановден, който ще бъде отслужен от Великотърновският митрополит Григорий и габровското свещеничество, започва в 11.30 часа на площад “1 май 1876“. Ритуалното потапяне на Светия кръст във водите на река Янтра е планирано за 12.00 часа.

На Йордановден на площад “1 май 1876“ ще бъде поставена и кутия за дарения в подкрепа на новостроящия се храм „Св. св. Онуфрий, Дамаскин и всех мучеников Габровских“ в кв. „Младост“.

Община Габрово подкрепя Габровското архиерейско наместничество в усилията му за завършване на храма, като към помощта, получена до сега от дарители, ще бъдат добавени инициативи и събития, чрез които ще се търси подкрепата на цялата габровска общественост.

Във връзка с това, на 15 декември 2017 г. кметът на Габрово Таня Христова обяви старта на благотворителна кампания за завършването на новата църква, наречена #ДАБЪДЕ новият храм на Габрово. Същия ден, в рамките на благотворително събитие, 15 466 лева бяха дарени от габровци за новостроящия се храм.

Дарения за новата църква в кв. „Младост“ могат да бъдат направени във всички православни храмове в Габрово срещу квитанция, както и в банка ДСК по банкова сметка: BG84STSA93000004960128.

 

 

Справка за строително-ремонтни дейности в община Габрово
4 януари 2018
302 лева дариха габровци на Богоявление за новия храм в кв. „Младост“
8 януари 2018