Добрин Стоянов Кръстев от Стара Загора е полазник на Етнографски музей на открито „Етър“. Той първи влезе в Самарджийската къща, където Милка Кръстева от рано бе приготвила трапеза, за да посреща гости.

На Игнажден, 20 декември, се смята, че започва народната Нова година. Човекът, който влезе първи в нечий дом е полазник и от него зависи дали годината ще е изпълнена с късмет или с изпитания.

Добрин Кръстев получи от екипа на ЕМО „Етър“ едногодишна абонаментна карта за семейни посещения.

„Ако ме питате дали съм печелил от тотото – не съм. Върви ми в отношенията с хората. Пожелавам следващата година да е здрава, да е мирна и да я преживеем спокойно“, каза полазникът на музея Добрин Кръстев.

Междувременно Милка Кръстева направи кръг от пояс на чардака в Самарджийската къща, в който няколко пъти посипа зърна.

„За да може пилците, които ми се измътят през годината, да не ходят в комшийските дворове. Че то иначе, я кокошчица, я петленце литнали. Къде да ги търся всичките? Ето така ще направя, както е по обичая. Тук, в двора ни да си стоите. Имате си всичко и царевица и зрънце“, нарече Милка Кръстева.

Днес в музея тя посрещна туристите като игнажденски гости. Трапезата е наредена с постни ястия, особено вкусно от които е баницата с праз. Приготвянето й е традиция в семейството на Милка Кръстева.

Всеки посетител на ЕМО „Етър“ днес може да се запознае с обичаите, свързани с Игнажден – да вземе съчки или слама, оставени на прага на Самарджийската къща, да ги внесе вътре, да разрови огъня, за да има повече искри.