Музеят ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА в Габрово подготви и вече изпрати пролетните си послания – с усмивка! Те могат да бъдат “получени” в два от тукашните курорти.

За АИР “Боженци” тазгодишното гостуване е продължение на добра традиция – контактите между двата музея се поддържат повече на десетилетие. Сега в изложбената зала на резервата ще засияе фотографската изложба УСМИВКАТА. Подбрани са 24 творби от художествения фонд “Хумор на народите” на фотографи от Австрия, Англия, Белгия, България, Иран, Корея, Малайзия, Монголия, Русия, Финландия, Франция. Една колекция, екзотична по географски признак и солидна като авторово присъствие – личат имената на носители на награди за фотография от Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата.
Усмивката не може да се преразкаже, затова да не се лишаваме от възможността лично да изживеем възторга, бликащ от изложбата. Да останем малко с “Малък демон”, “Малки зрители”, “Дете в джунглата”, “Малкото танцуващо момиче”, “Рошльо”, или да си намигнем с хлапака на Вили Катьов, когото сякаш чуваме да казва “Е,и?”
Ако част от фотографиите ни откриват детския свят чрез запечатаните мигове от света на детето, то останалите творби отразяват различни позитивни състояния (“Смях”, “Усмивка” “Приятелство” “Настроение” “Щастие”). И сякаш всички са взети от ярката палитра на младата и буйна пролет, която очакваме с толкова нетърпение!

На високата планинска поляна „Узана” пролетта сигурно още не е напъпила. Затова е време да си припомним, че Земята не просто е наша, като рождената ни майка. Тя се нуждае от грижата и обичта ни, за да я предадем на идващите след нас поне толкова жизнена, чиста и даваща живот, колкото сме я получили...
Не, разговорът за екологията не е назидателен, а по своему мъдър и ще докосне най-тънките сетива на гостите в Посетителския информационен център, където гостува Смешната къща. Изложбата се нарича “Да запазим цветовете на Земята!” и е съставена от 35 карикатури на Валериу Курту (Германия) от художествения фонд на музея “Дом на хумора и сатирата”. Габровци помнят Курту като лауреат на наградата на Сдружение "Планета Габрово" от ХVІІ Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата (2005), давана за най-добро произведение на габровска тематика. Неговите закачливи герои – защото художникът обича да има поне две персони при разгръщането на всеки сюжет! – са сред природата, воюват с вредители или събират плодовете от своя труд. Във всеки един момент ни разсмиват с непохватността или наивността си, но и с трогателното си общуване с майката-земя.
Валериу Курту (роден през 1956 г. в Унгени, Молдова) е известен по цял свят със своите карикатури, печелил е не един международен карикатурен конкурс. С Дома на хумора е свързан повече от три десетилетия, с първите си участия в Биеналето. В автобиографията си признава, че винаги е рисувал, дори и в часовете в училище, затова се е насочил професионално към изкуството и завършил анимация в Москва. Сега от изложбата в ПИЦ на Узана приятно ще ни изненада перото му на влюбен и загрижен за планетата неин жител, който завещава и на своите зрители да направят всичко, за да бъдат опазени цветовете на Земята. Сега е ред и на зрителите да се присъединят.

Музей ДОМ НА ХУМОРА И САТИРАТА

Габрово с нов партньор
4 март 2009
Софийската премиера на изданието “Имало едно време в Габрово”
16 март 2009