За осма поредна година Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплкес „Етър” организират от 3 до 6 септември 2010 година Международен панаир на народните занаяти. Официалното откриване ще се състои на 4 септември от 11.30 часа в архитектурния комплекс. В тазгодишното издание на панаира участие са заявили повече от 80 майстори. Те ще представят занаятите грънчарство, бакърджийство, кошничарство, дървообработващи занаяти, тъкачество, цървулджийство, свещарство, ножарство, българска бродерия, иконопис и други.

Представители на Румъния, Мароко, Великобритания, Япония ще демонстрират пред българската публика традиционни за съответната страна занаяти, сред които керамика, изработване на накити, плетива от растителни материали като царевична шума, демонстрации на обличане на лятно кимоно - юка, на традиционно японско изкуство - оригами, изписване на японска писменост.

В продължение на четири дни, седем майсторки на плетива от царевична шума - беленица, от всички краища на България - Разград, Попово, Габрово, Севлиево, Пловдив, ще премерят сили в превърналата се в традиция майсторска надпревара. Победителят ще бъде определен от жури с председател Величка Георгиева, член на управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/. В традиционната вечер на майстора ще бъде обявен победителят в майсторското състезание, който ще бъде награден с голямата награда Сребърна хлопка, почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през месец септември 2011 г. в изложбената зала на АЕК „Етър”.

На 3 септември 2010 г. от 11.30 часа миналогодишният победител от състезание ножарство Христо Неделев, майстор ножар от гр. Карлово, ще открие своята авторска изложба в изложбената зала при етнографския комплекс.

В продължение на два дни - 3 и 4 септември, ще се проведе шестата Международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, в която над тридесет и пет специалиста от цялата страна ще представят своите научни съобщения. Участие в нея са потвърдили и представители на Мароко и Румъния.

Дните на Международния панаир на народните занаяти ще бъдат съпроводени от богата фолклорна програма. Гостите на музея ще имат възможността да присъстват на изпълненията на финалистите от „Евровизия” 2007 - Стоян Янкулов - Стунджи и Елица Тодорова, фолклорен ансамбъл „Габровче”, фолклорен ансамбъл „Сивек” – Габрово, фолклорна група „Здравец” – Габрово, фолклорна група при НЧ „Паисий Хилендарски-1908”- с. Градница, Духов оркестър - Севлиево, група за автентичен фолклор при читалище „Габрово”, камерна формация „Розова долина”- Пловдив, гайдарят Веселин Кузмов и народната певица Диана Иванова от Пловдив, както и много индивидуални изпълнители на народни песни и танци.

На 6 септември от 11 часа на територията на етнографския комплекс ще започне спектакълът „Да фърлим пушка връз небо”, представен от Национално дружество „Традиция”. Участниците от националния клуб, облечени в традиционни униформи и въоръжени със съответните кремъчни и капсулни пушки, ще демонстрират с гърмежи оръжията, които всеки един от тях носи. Програмата ще бъде съпътствана от импровизирана тюфекчийска изложба. Тя ще бъде охранявана от двама воеводи, които ще обясняват на по-любознателната аудиторията от кои периоди са оръжията и тяхната история.

Гостите на музея ще имат възможността да чуят и кратка анотация за занаята тюфекчийство /пушкарство/ и неговото значение в национално-освободителните борби и развитието му в габровско.

В чест на Съединението с три военни салюта ще приключи спектакълът „Да фърлим пушка връз небо”, който ще бъде кулминацията на осмия Международен панаир на народните занаяти „Етър 2010”.