Близо 1000 души – деца, младежи и възрастни, се включиха в спортния празник, посветен на Европейската седмица на мобилността, която тази година премина под мотото „Заедно стигаме по-далеч“. Събитието се проведе на 21 септември в парк „Маркотея“.

Организирани в два потока „Ходене по габровски“ и „Да покараме колело“, участниците – ученици от габровските училища и гимназии, се отправиха към парка. Достигането до него беше част от целите на инициативата – да се движим, с колело или чрез ходене, за да опазим града си и въздуха по-чисти.

Групата на колоездачите беше водена от състезателите на габровския Колоездачен клуб „Янтра-Исполин“. В нея се включиха общо 79 ученици.

Пешеходците, избрали ходенето по габровски, бяха многократно повече – 540 ученици, към които се присъединиха много възрастни участници.

В спортния празник се включи заместник-кметът на община Габрово Нела Рачевиц, областният управител Невена Петкова със заместник областния управител Мария Пенева, Георги Маринов – началник на Регионално управление „Образование“ – Габрово и служители на общинската администрация.

Община Габрово осигури спортните пособия и съоръжения за провеждането на игрите в парк „Маркотея“ – волейбол, футбол, федербал, петанка, фризби, скачане на въже, народна топка. СК „Некст“ организира демонстрационна тренировка по таекуон-до за всички деца, състезатели на клуба. Зумба инструкторката Васи проведе тренировка за начинаещи и запалени любители на зумба. Децата от фолклорен ансамбъл „Сивек“ показаха на приятели и връстници как се вият популярни български хора. Със всяка стъпка хорото ставаше все по-извито и многолюдно.

Освен активното спортуване, за участниците беше организира еко играта „Играй на чисто“, чрез която се тестваха познанията и уменията на младите хора в разделното събиране на отпадъци. В състезанието се включиха 9 отбора с по 5 състезатели. Те трябваше в рамките на 7 минути да открият предварително разпръснати отпадъци по две трасета, да ги съберат и да ги разделят правилно в две кутии за биоразградими и рециклируеми отпадъци. Най-бързият отбор финишира за 2 минути и 35 секунди. Победителите в играта получиха раници.

В края на спортния празник се разигра томбола с награди. Известната габровска лекоатлетка Ния Вичева изтегли печелившите номера и над 100 награди, осигурени от Община Габрово бяха раздадени: топки, въжета за скачане, постелки за спортна гимнастика, фенерчета, тениски, раници, детски книжки, ученически несесери, детски занимателни игри, пъзели, тефтери, шалове.

Допълнително бяха осигурени награди от ПП „Българка“, които ще бъдат раздадени на всички габровски училища, които се включиха в Европейската седмица на мобилността.

Снимки от събитието може да видите тук и в албума от деня.