„Възхищаваме се на вашата инициатива и искаме да станем част от „Приеми ме на село“ – така написаха представили на Фондация „За Достоен живот“ – с. Каменово, община Нова Загора в писмото си до Община Габрово.

Фондация „За Достоен живот“ организира различни доброволчески дейности в подкрепа на възрастните хора в село Каменово и работи в тяхно сътрудничество с Дом за възрастни хора  „Достоен живот“.

Представители на фондацията поканиха на гости в Каменово представител на Община Габрово и младежи от Габрово, участвали в „Приеми ме на село“, за да представят на жителите на селото какво се случва в рамките на инициативата в габровските села.  На присъстващите на импровизираното тържество в двора на Дома за възрастни хора бе представен един от филмите за реализацията на „Приеми ме на село“, показани бяха и много снимки, отразяващи „Приеми ме на село“ през годините.  Освен възрастни хора, на представянето присъстваха и много деца от село Каменово, които бяха истински ентусиазирани от идеята и в тяхното село да се случват толкова интересни, забавни и полезни дейности, каквито видяха на кадрите и за които им разказаха участниците от Габрово. На всички деца бяха подарени тениски „внуче назаем“, с които те обещаха, че ще популяризират инициативата и ще се опитат за ангажират собствените си баби и дядовци да се включат като участници през следващата година.

От Фондация „За Достоен живот“ искрено се надяват през 2018 година „внучета назаем“ от Габрово да гостуват за цяла седмица при „баби и дядовци под наем“ от Каменово. А за да дадат старт на сътрудничеството с Община Габрово и пример за подкрепа на каузата на „Приеми ме на село“,  ръководството на дома за възрастни хора в селото покани за три дена на своя издръжка двама габровски младежи, които да станат и първите „внучета назаем“ в селото.

В съботния ден на 2-ри септември, младежите от Габрово се включиха в една от най-важните и дългоочаквани дейности в село Каменово – гроздобера. Нашите момчета научиха как се прибира гроздето, как се съхранява и какво произвеждат от него жителите на селото.

Вечерта преди отпътуване на участниците от Габрово, децата от селото бяха подготвили специална програма за тях с песни, танци, музикални поздрави и игри – благодарност за гостуването им.

Макар и само за 3 дена в село Каменово, момчетата от Габрово се увериха колко интересно и полезно може да бъде участието в „Приеми ме на село“ в други региони на страната, колко различен е поминъка и обичаите в селата, извън територията на община Габрово.

Краткото гостуване в село Каменово показа една възможност за бъдещо развитие на „Приеми ме на село“  - младежи от Габрово да стават „внучета назаем“ в други части на страната, където да опознават местните обичаи, занаяти и поминък и разбира се – да бъдат в подкрепа на възрастните хора.

Повече снимки от посещението може да видите на Фейсбук страницата ни.

Ученически обмен Габрово - Тойоаке
4 Септември 2017
Международен фестивал Дни на камерната музика Габрово 2017
4 Септември 2017