На 21 и 22 август 2010 г. в к.к. Узана край Габрово ще се проведе автомобилното състезание „Узана 2010”. Състезанието е V кръг от планинския шампионат по автомобилизъм на Република България и се провежда за 42-ри път.

В събота от 9.30 до 12 часа програмата предвижда административна проверка на участниците и технически преглед на автомобилите пред Община Габрово. Право на участие имат лицензирани състезатели в БФАС за 2010 г. В 15 часа ще бъде официалната тренировка в три манша. Стартът е пред училище „Д-р Тота Венкова", а финалът - на заслона „Дядо Георги”. Дължината на трасето е 5800 метра.

След приключване на техническия преглед, автомобилите, които ще участват в състезанието, ще се придвижат до старт линията край туристическа база „Д-р Тота Венкова”. Групата ще бъде водена от пилотен полицейски екип, с чиито сигнали и указания останалите участници в движението трябва да се съобразяват.

В събота, 21 август, от 9 до 12 часа, ще бъде забранено движението на автомобили по ул. „Скобелевска” и бул. „Априлов” в участъка от хотел „Балкан” до Централна поща. Ограничението важи и за градския транспорт. От 14 часа до приключване на официалната тренировка в три манша - около 18 часа, ще бъде затворен участъкът от туристическа база „Д-р Тота Венкова” до к.к. Узана.

В неделя, 22 август, от 9 часа е закритият парк на автомобилите, а официалното откриване на състезанието ще бъде в 9.30 часа. Точно в 10 е стартът на І манш. Обявяването на резултатите и награждаването ще бъдат в 13.30 часа. Трасето от туристическа база „Д-р Тота Венкова” до к.к. Узана ще бъде затворено от 9 до около 14 часа, когато ще завърши шампионатът.

Община Габрово призовава гражданите да спазват обществения ред и да не предприемат действия, които биха застрашили тяхната безопасност или тази на състезателите, преди, по време и след провеждане на тренировките и състезанието. Желателно е зрителите да пристигат по-рано от обявения начален час, за да имат възможност да си изберат подходящи места преди подходите към трасето да бъдат затворени. Препоръчва се на публиката да се разположи на високи скатове, където евентуални инциденти не биха засегнали зрителите. Родителите са длъжни да упражняват непрекъснат и строг контрол над децата си. Забранено е преминаването през трасето, заставането от външната страна на завоите, както и на обозначените с полицейска лента места. Спирането на движението и поставянето на временната маркировка ще се регулира от полицията. Община Габрово апелира към всички, които ще посетят к.к. Узана в почивните дни, да направят необходимото, за да опазят природата в района чиста.

Планинският шампионат по автомобилизъм „Узана 2010” се организира от Българската федерация по автомобилен спорт, Община Габрово, СБА – Габрово и „Веко Ойл” ЕООД. Тази година състезанието се провежда за купата на „Субару”.