Габровската регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ получи като дар луксозен комплект с дигитално копие на тефтерчето на Апостола на свободата Васил Левски. Изданието е посветено на 180 години от рождението на Левски (1837–1873 година) и е резултат от творчески проект на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий” със съдействието на Министерство на културата.

Зад проекта стоят доц. д-р Красимира Александрова – директор на Националната библиотека, сенсей Христо Михайлов – създател на Айкидо общество „Обелиск” и председател на Българската айкидо федерация, д-р Марчела Борисова, доц. д-р Любомир Георгиев, д-р Руслан Иванов, Александър Мошев, Румяна Петрова, Тихомир Семчов, Георги Бобев, д-р Ивайла Богданова, Наталия Владинова, Мария Личкова, Илиян Кoрдев - програмист, Мирослав Пъстраков - програмист, Пейо Пеев - графичен дизайн и фотография. 

За изданието авторите на разчетения текст споделят: „Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му”.

Дигиталното копие на тефтерчето на Левски може да бъде свободно разгледано от всеки на специално определено компютъризирано читателско място в читалнята на РБ „Априлов-Палаузов”, както и на адрес: http://nationallibrary.bg/levski/notebook.html#page/1

Дарението е ценна част от редките библиотечни документи и библиотечният екип смята, че то ще предизвика траен интерес у широката общественост в областта и страната.

Второ издание на „Стъклена плетеница” тази събота и неделя в МАИР „Боженци”
10 август 2017
Зумба маратон под жаркото слънце на Габрово
12 август 2017