Първи международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие” (Arts and Sciences for Sustainability in Social Transformation (ASSiST) ще се проведе в Габрово от 20 до 27 август 2010 г. В него ще участват 37 творци от 30 страни, сред които Австралия, Англия, Бразилия, България, Германия, Гърция, Индия, Индонезия, Камбоджа, Канада, Мексико, Никарагуа, Нова Зеландия, Перу, Португалия, САЩ, Судан и Франция. Сред българските творци има и трима габровци.

Целта на форума е да обедини артисти, културни дейци, изследователи, неправителствени организации и експерти по екология и да провокира изработването на проекти, които свързват културата, архитектурата и екологията в полза на обществото.

Форумът включва лекции, обучения, дискусии и практически упражнения, в които участниците ще разработят идеи за творческо, а в случая на Габрово – хумористично градоустройство, спомагащо за социалния живот.

Форумът отваря врати за две от събитията си:

Артистичен семинар на открито: първата мобилна лаборатория за идеи
21 август, събота, 14 часа
местоположение: старата фабрика на Христо Райков - бул. „Никола Вапцаров” № 7, след КАТ

Срещата има за цел да събере участниците във форума с различни поколения габровци и да провокира дебати около миналото и бъдещето на града. Ще се коментира потенциалът на старите фабрики и как животът би могъл да се върне в тях, чрез включването им в арт проекти. Ще има музикални импровизации, спомени и артистична разходка сред изоставените зали. В тях могат да се включат всички, защото колкото повече от членовете на едно общество се развиват творчески, толкова по-живи са човешките взаимоотношения.

Закриване на форума
27 август, петък, 19 часа
местоположение: Художествена галерия „Христо Цокев” - Габрово

Сред свещи и музика участниците в първия международен форум „Изкуство, екология и наука за устойчиво социално развитие” ще покажат резултатите от едноседмичната си работа. Творците ще представят идеите си – архитектурни, екологични, артистични, културни, социални, туристически и икономически, в които ще преосмислят градската среда на Габрово, ще я разчупят, обновят и оживят.

Организатори на събитието са „Международен съвет на самодейните средища”, световната културна платформа „Cultura 21”, културен център Хлебна къща „Св. Христофор”, сдружение „Планета Габрово” и Община Габрово.