На Петровден, 29 юни, в ЕМО „Етър” предлагат на посетителите да опитат традиционното за Габрово и региона ястие „Бял мъж”. Кулинарната демонстрация ще се състои на огнището в Самарджийската къща между 11.30 и 16.00 часа. От музея ще представят историята за произхода на местния деликатес.

Българите вярват, че го е създал свети Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат. Според легендата той се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят. Отворили торбите, за да извадят от там поне сирене, но се оказало, че се е стопило от високите температури. Светецът стрил жито и го смесил със сиренето, сложил малко масло и приготвил първия „Бял мъж". Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.

Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват „на мандра”, където овчарите приготвят обредно ястие. В районите на Габровско, Троянско и Ловешко то е известно като „Бял мъж”, но под различни названия се среща по цялата българска територия.