Габровската библиотека „Априлов – Палаузов“ стана носител на националната награда „Христо Г. Данов“. Престижното отличие беше връчено на директора Савина Цонева на тържествена церемония, състояла се на 16 юни в стария Пловдив в къщата-музей на Христо Груев Данов.

Националната награда за принос в българската книжовна култура на името на Христо Г. Данов  е учредена през 1999 г. от Министерството на културата, Национален център за книгата и община Пловдив, във връзка с провеждането на „Европейски месец на културата”. Присъжда се ежегодно, по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, за принос в националната книжовна култура в девет категории: българска книга, преводна книга, хуманитаристика, изкуство на книгата (издател или художник), издание за деца, книгоразпространение, представяне на българската книга (автор или медия), библиотеки и библиотечно дело (библиотека или библиотекар) и електронно издаване и нови технологии (организация или лице).

Номинираните и наградените във всички раздели се определят от жури от председател и осем члена на конкурсен принцип. Журито, състоящо се от представители на организаторите – Министерство на културата и Община Пловдив, както и от специалисти в областта на книгата и литературата, избира най-добрите сред номинираните на последното си заседание непосредствено преди самата церемония.

Освен Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ – Габрово, в същата категория бяха номинирани Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик и библиотеката при НЧ „Св.св. Кирил и Методий“ – Попово.

Българските музеи могат да превърнат експонати и истории в атрактивни сувенири
19 юни 2017
Габровски камерен оркестър и гост-солисти ще представят непознати произведения от ХVІІІ, ХІХ и ХХ век
19 юни 2017