Четири габровски училища се представиха на национално ниво в Ученическите игри за учебната 2016/2017 г. Това са Националната Априловска гимназия, ПМГ „акад. Иван Гюзелев“, СУ „Райчо Каролев“ и ОУ „Христо Ботев”. Игрите бяха разделени по видове спорт.

В състезанието по лека атлетика, което се проведе в Сливен от 9 до 11 юни, във възрастова група 5-7 клас отборът на ОУ „Христо Ботев” зае 7 място. В индивидуалното класиране Илиян Филипов грабна 2 място, а Станчо Симеонов – пето, в тласкането на гюле. Стивън Василев зае 3 място в скок на височина, а Петър Христов се класира на 4 място в бягането на 800 м. Училищният отбор бе воден от преподавателя Веселин Георгиев.

В същата възрастова група, но в състезанията по бадминтон, СУ „Райчо Каролев“ извоюва 4 място в отборното класиране. Надпреварата се проведе във Велико Търново от 9 до 11 юни, където възпитаничката на Светослав Яков - Аксиния Минкова, зае 3 място в индивидуалното класиране.

В състезанието по хандбал, отборът на ПМГ „акад. Иван Гюзелев“ се пребори за първо място и са новият шампион на България от Ученическите игри при девойките 8-10 клас. Състезанието се проведе в Габрово от 1 до 4 юни. Водач на отбора беше преподавателката Антоанета Андреева.

В групата 11-12 клас, хандбалистките на Веселин Горанов от НАГ се класираха на 2 място. Домакин на спортната проява от 11 до 14 май беше Русе.

Във волейболните игри за 8-10 клас, отборът на НАГ, воден от преподавателката Бонка Пенева, зае 9 място. Състезанието се състоя от 1 до 4 юни в Суворово.