Потомци на световния журналист Макгахан, описал страданията на българите през Априлското въстание, са на посещение в България, за да се запознаят със страната ни. Пра-пра-внуците на журналиста са организирани от Михаил Томов, председател на фондация „Ние, българите по света”.

Те посетиха ЕМО „Етър“, а преди това Плевенската Панорма. „Голяма чест е за мен да бъда тук, на местата където всичко се е случило. Така мога да разбера по директен начин ситуацията”, казва Фредерик Лунес, пра-пра-внук на Макгахан и отчита ролята му по време на Руско-турската освободителна война.

Идеята за това посещение започва със създаването на паметник на Левски в Чикаго преди две години. Тогава е взето решение да се направи монумент и на Макгахан. Михаил Томов отива в Ню Лексингтън, където е роден и погребан Джанюърис Макгахан. Там се запознава с Фредерик Лунес. Така започва идеята всички роднини да дойдат у нас.

Роднините от групата знаят част от историята, свързана с Априлското въстание и Руско-турската Освободителна война, като акцентът е върху дейността на пра-прадядото Макгахан. 

29 медала за карате клуб „Янтра“
5 юни 2017
Световeн ден на плетенето в ЕМО "Етър"
6 юни 2017