Да бъдат организирани фермерски пазари в Габрово предложиха участниците в дискусията, проведена в Габрово в рамките на инициативата „Вкусът на България“, която е част от кампанията „Купувам българско“ на БНТ2. Кметът на Габрово Таня Христова поздрави организаторите за родолюбивата и изключително полезна за развитието на местната икономика инициатива.

В дискусията в Габрово участваха представители на местни производителни, на туристическия бизнес и на институции. Производителите апелираха към нормативни промени, които ще скъсят дистанцията между тях и потребителите, ще стимулират развитието им и ще бъдат в полза на ефективния контрол върху продукцията. От своя страна потребителите, в лицето на представители на обекти за хранене и настаняване, алармираха, че е труден и нормативно сложен прекият им достъп до производителите.

Таня Христова предложи да бъде създадено местно браншово обединение, чрез което решенията на проблемите ще бъдат в ръцете на местната общност. Според нея дискусиите по темата в Габрово трябва да продължат, тъй като предложенията и инициативите от тези срещи могат да бъдат изключително полезни за региона.

По време на срещата бяха представени характерни за територията на общината производства на хранителни продукти, както и един от традиционните местни специалитети – габровският щирник.

През тази пролет, кампанията  на БНТ 2 „КУПУВАМ БЪЛГАРСКО“  си постави за цел да срещне интересите на туристическия бранш и производителите на качествените български храни и напитки. В рамките на инициативата „Вкусът на България“ обществената медия организира  срещи между представителите на туристическия бранш и производители от сектора на хранителните продукти, за да бъдат потърсени  пътищата, по които българските продукти и стоки могат да влязат в ресторантите на хотелите. Срещите се провеждат в регионите на телевизионните центрове на БНТ в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе.  След края на работните срещи в страната, ще бъдат обобщени повдигнатите проблеми и потърсени институционалните им решения.

Дискусията, проведена в Габрово ще бъде излъчена в понеделник – 29 май 2017 г. от 18.25 часа по БНТ2.

 

 

 

„Заедно извън час“ събра младежи от всички габровски училища
26 май 2017
„Зрънце живот“ в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми
26 май 2017