Общинска администрация Габрово вече официално гарантира, че осигурява максимална защита, както на собствената си информация, така и на тази на своите клиенти. Сертификатът към стандарта за управление на информационната сигурност Iso/Iec 27001:2005 беше връчен днес на кмета на града Николай Сираков от Калин Панев - директор на Bureau Veritas Certification за България.

„Получаването на подобен документ е важно събитие за нас”, коментира Николай Сираков. „По този начин Общината дава пример на бизнеса. За него сертификацията се е превърнала в необходимост и гаранция за успех. Документът доказва и пред потенциалните инвеститори в града, че могат да разчитат на прозрачност и сигурност в работата си с нас.”

Община Габрово премина успешно сертификационната проверка през март тази година, която обхвана административните услуги, предоставяни чрез отдели и дирекции – „Устройство на територията”, „Информационно обслужване” и „Гражданска регистрация”. Документът е задължителен, но едва двадесетина от общо 264 Oбщини в България го притежават.

„За мен е чест да връча този престижен сертификат, акредитиран от кралската служба на Великобритания”, каза на срещата Калин Панев от Bureau Veritas. Постигането на съответствие със стандарта за информационна сигурност е труден и бавен процес, а Община Габрово е намерила подходящия баланс между прозрачност, достъпност, поверителност и надеждност.”

Bureau Veritas е мултинационална компания с 900 офиса и лаборатории в 160 страни. Тя постави началото на международната акредитирана сертификация в България още през 1995 година, сертифицирайки първата българска фирма по стандарт от серията ISO 9000. Към момента сред клиентите й са фирми като „IBM”, „DHL”, „TNT”, „Лукойл”, „Хамилтън”, „Нетсърф”, „Телепоинт” и други.