Уважаеми габровци,

Уважаеми представители на образователните и академични среди, на културните институти и творческите формации,

Скъпи ученици,

Само един е празникът, който предизвика у всички българи вълнение, гордост и радост, че имаме привилегията да живеем, учим, творим, чувстваме и мислим като българи - на свой език, със своя писменост и книжовност.

Винаги на 24 май вълнението е разбираемо и празнично очаквано. Почитта и смирението, с които ни зарежда Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост са необясними, но всеки от нас ги усеща дълбоко в душата си.

Как да обясниш любовта си към езика, който за първи път си чул чрез думите на майка си, на който си написал първите си букви, прочел си първите си книги или за пръв път си изрекъл „Обичам те!”.

Това е езикът, който ни е запазил през вековете, изразил е мъките и болките ни, оповестил е радостта и красотата в живота ни. Това е езикът, който заедно с нас писа многолетната българска история!

Днес почитаме не само нашата писменост и книжовност, но и самото просветителско дело - труда на пазителите на знанието – от учителите пред черната дъска до преподавателите и учените в университетите и научните центрове.

Признателни сме и на творците, които осмислят не само битието ни с красотата и изразителните средства на различните изкуства, но градят българската култура като оставят следа във времето, че сме съществували.

Нашата благодарност и уважение е за учителите, които ни образоваха, зададоха посоката, за да извървим пътя си смело и с достойнство, и за всички хора на духа, които ни разбраха по-добре от самите нас и въплътиха мислите ни в слово и изкуство.

Особеният заряд на празника, чувството на духовна извисеност и благост, благоговеенето пред книжовността и писмеността, смирението пред силата на знанието, са гаранция и израз на нашата вяра, че ще ни има. Няма българин по света, който да не се вълнува щом чуе химна „Върви, народе възродени“ и да не се почувства горд, заради празника, народността и своя език.

Всяка година тази дата ще ни вълнува повече и по-силно отпреди, защото този ден е тържество на духа! А докато има българска реч, писмо, име и култура – ще има и България!

Честит празник на всички габровци!

Таня Христова

Кмет на община Габрово

Наградиха лауреатите в 23-то Биенале на хумора и сатирата в изкуството
23 май 2017
Жълт код за обилни валежи е обявен за габровска област
25 май 2017