Ден преди габровския карнавал, в Дома на хумора и сатирата официално беше открито 23-то издание на Биеналето на хумора и сатирата в изкуството, което ще продължи до 30 септември тази година. Кметът на Габрово Таня Христова отправи приветствие, в което каза, че Габрово владее изкуството да преобразява със силата на смеха. По думите й всеки творец, участвал някога в биеналето и всеки почитател на различните изкуства, остава завинаги пленен от Столицата на хумора и носи у себе си частица от габровския хумор. Веднъж приютило творбите на артистите, Габрово става и техен дом, в който те могат да се връщат винаги, допълни тя.

Директорът на Дома на хумора Маргарита Доровска също поздрави гостите и участниците в биеналето.

По време на събитието бяха обявени лауреатите от двата раздела на конкурсната програма. Международно жури в състав: Йорг Бадер (Швейцария), Франсис МакКий (Ирландия/Шотландия), Антон Стайков (България), Марко Стаменкович (Сърбия) и Маргарита Доровска (България) присъди наградите в раздел „Съвременно изкуство“.

Кметът Таня Христова връчи наградата „Златен Езоп”  –  статуетка  и  5000 лв., осигурена от Община Габрово и Министерство на културата, на анонимните артисти от Destructive  creation  (България).

Тя връчи и наградата „Гаскар” на град Габрово за млад автор  –  статуетка  и  3000 лв., осигурена от Община Габрово на Томаш  Моравец от Чехия.

Специална награда за съвременно изкуство  –  2000 лв., осигурена от Министерство на културата, отиде при Лия  Хюсън от Ирландия, която не можа да присъства на церемонията и във видео обръщение поздрави публиката.

Специалната награда на „Скални материали“ АД –Русе  –  3000 лв., си поделиха Димитър  Рашков  и Алла  Георгиева. Димитър Рашков не можа да присъства на церемонията и във видео обръщение поздрави публиката.

Международното жури в състав: Жан-Мари Бертен (Франция), Дарил Кейгъл (САЩ), Андрей Попов (Русия), Христо Комарницки (България) и Йорданка Шиякова (България) присъди наградите в раздел „Карикатура“.

Голяма награда за карикатура  –  3000 лв., осигурена от Община Габрово и Министерство на културата, грабна Трайко  Попов  (България).

Награда за карикатура  –  2000 лв., осигурена от Община Габрово, отиде при Никола  Листес  (Хърватия), който не можа да присъства на церемонията и във видео обръщение поздрави публиката.

Тоти Бурати от Италия спечели награда за печатно издание в областта на карикатурата  –  1000 лв., осигурена от Община Габрово. Бяха присъдени и извънредни отличия – диплом, на творците: Рубен Санчес и Мохамед Чънди, Любен Петров, Патрик Топичник, Чаглар Окур и Сандра Араужу.

Кметът Таня Христова с част от международното жури и участници в биеналето: Маргарита Доровска, Йорг Бадер, Томаш Моравец, Марко Стаменкович, Антон Стайков, Франсис Маккий, Жан-Мари Бертен, Андрей Попов и Христо Комарницки

Настоящото издание на Биеналето се провежда по нов регламент. Състои се от кураторската изложба „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) и конкурсна изложба в два раздела – карикатура и съвременно изкуство. Организатори на международния форум са Музеят „Дом на хумора и сатирата“, Община Габрово и Министерство на културата. Темата на Биеналето „Да се смееш в лицето на ...“ е вдъхновила  общо 750 автори от 78 държави, които изпратиха 1308 творби за участие в изложбите (464 карикатури, 813 произведения на съвременно изкуство и 31 творби за кураторската изложба).

Румен Белчев и Михаил Вешим от в. Стършел

Конкурсната изложба включва 106 карикатури и 77 творби на съвременното изкуство. Изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) представя 31 творби на 27 автори от 19 държави – фотографии, колажи и видеоинсталации. Тя е част от проекта „Курирана изложба и образователна програма към 23. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството“, осъществяван от Музея „Дом на хумора и сатирата“ и финансиран от програма „Култура“ на Община Габрово по приоритет II – „Пътуване в света на комичното“.

В рамките на Биеналето своя самостоятелна изложба „Картини от ателието ми“ представя и Николай Ангелов-ГАРИ – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ от 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015. 

24 май  - Ден на Българската просвета и култура и на славянската писменост
23 май 2017
Поздравление на кмета на община Габрово Таня Христова по случай 24 май
24 май 2017