В рамките на ежегодния Международен фестивал на хумора в Габрово Музеят „Дом на хумора и сатирата“ ще бъде основен организатор и домакин на редица интересни събития, посветени на хумористичното и съвременното изкуство.   

На 18 май в 19.00 ч. в конферентната „Зала на жирафите“ ще се състои прожекцията на арт видео филма „Моето сърце е октопод или баща ми на брега на черното море“ на Нено Белчев – автор, продуцент, режисьор и оператор на филма, отличаващ се с нетипичен, новаторски и интересен кинематографски език. Проявата е част от изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“, курирана от Марко Стаменкович (Сърбия). След прожекцията зрителите ще могат да останат на среща-разговор със създателя на филма и куратора на изложбата.

На 19 май от 10.00 ч. е предвидена пресконференция за местните и регионалните медии с участието на членовете на международното жури и кураторите на изложбите в 23. Биенале.

Същата вечер от 18.00 ч. в Парка на смеха пред ДХС габровци и гости на града ще станат свидетели на уникален уличен карнавален пърформанс „БулевАРТ Карнавал“, представен от Мим формация „Жар театър“ – София. Атрактивният спектакъл е част от Международния фестивал за градски изкуства и щастие “6Fest”, организиран от Обществения комитет „Васил Левски“ и осъществен с подкрепата на програма „Култура“ на Община Габрово.   

На 19 май от 19.00 ч. в Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното откриване на 23  Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството – Габрово 2017 и награждаването на лауреатите.

Настоящото издание на Биеналето се провежда по нов регламент и се състои от кураторска изложба „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) и конкурсна изложба в два раздела – карикатура и съвременно изкуство. Организатори на престижния международен форум са Музеят „Дом на хумора и сатирата“, Община Габрово и Министерството на културата. Темата на Биеналето „Да се смееш в лицето на ...“ е вдъхновила  общо 750 автори от 78 държави, които изпратиха 1308 творби за участие в изложбите (464 карикатури, 813 произведения на съвременно изкуство и 31 творби за кураторската изложба). Радостен е фактът, че 1/3 от авторите участват за първи път в Биеналето, което е доказателство за неговата растяща популярност сред младите творци, както и в по-далечни и екзотични страни като Австралия, Южна Африка, Перу, Мексико, Уругвай, Колумбия, Никарагуа, Гана, Малайзия, Индонезия, Иран, Палестина и др.

През м. април авторитетно международно жури извърши селекция на представените творби, а избраните за участие в изложбите ще могат да се видят в залите на Дома на хумора и сатирата до края на м. септември т.г. Конкурсната изложба включва 106 карикатури и 77 творби на съвременното изкуство. Изложбата на съвременно визуално изкуство „Да умреш от смях“ на куратора Марко Стаменкович (Сърбия) представя 31 творби на 27 автори от 19 държави – фотографии, колажи и видеоинсталации. Тя е част от проекта „Курирана изложба и образователна програма към 23. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството“, осъществяван от Музея „Дом на хумора и сатирата“ и финансиран от програма „Култура“ на Община Габрово по приоритет II – „Пътуване в света на комичното“.

В рамките на Биеналето своя самостоятелна изложба „Картини от ателието ми“ представя и Николай Ангелов-ГАРИ – лауреат на Голямата награда „Златният Езоп“ от 22. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово 2015. 

Лауреатите на наградите от 23. Международно биенале ще бъдат оповестени и представени на вечерната церемония по откриването на изложбите.

А след нея, от 20.00 ч., за участниците и гостите на Биеналето е предвидено парти с участието на известните DJ Жулиета Интергалактика и Stoyo & Jeevs, които ще зарадват меломаните и почитателите на алтернативните ритми.  

На 20 май от 11.00 ч. в конферентната „Зала на жирафите“ в ДХС ще се състоят две интересни презентации на членове на международното жури на Биеналето: „Мъничко за карикатурата и изкуството във Франция“ на Жан-Мари Бертен (Франция) и „Бийтълс, протест, смърт“ на Франсис Маккий (Шотландия). Срещата с двамата познавачи и  изследователи на хумористичното изкуство ще е полезна не само за професионалисти и специалисти, но и за всички любители на хумора и сатирата.

На 21 май от 9.00 ч. в зала „Грехът“ на ДХС ще се проведе XVII-та Национална среща-наддумване „Благолаж“, на която млади и възрастни участници-сладкодумци от всички кроища на страната ще изявят своите разказвачески умения и ще се наддумват с вицове и анекдоти по темата „Апетитът идва с яденето“. Организатор на традиционната среща е Музеят „Дом на хумора и сатирата“, а партньор е Етнографският музей на открито „Етър“ – Габрово.  

N.B. Подробна информация за 23. Международно биенале на хумора и сатирата в изкуството (регламент, жури, творци-участници, селектирани творби, кураторска изложба и др.) е налична на интернет сайта на Биеналето http://biennial.humorhouse.bg/ .

 

РБ „Априлов-Палаузов” обявява конкурс за есе
19 май 2017
20 май - Да изкукуригаме от смях!
19 май 2017