Човечеството безспорно има едно много ефективно оръжие – смехът. Нищо не може да устои на атаката на смеха.“ Марк Твен

За втора поредна година екипът на сдружение АРТЕ УРБАНА организира лятна академия за драматургично писане. Тазгодишното издание е озаглавено  "Да умреш от смях" и ще се проведе в Боженци, Габрово и София от 29-ти юли до 9-ти август. Съорганизатори на събитието са Музей на архитектурно-исторически резерват „Боженци“ и Община Габрово.  Летният лагер е предназначен за студентите и младите професионалисти от всички области на изкуството и творчеството. Разнообразни лектори ще развиват уменията на участниците в писането на драматургични текстове, ще обърнат внимание на физическия подход  в него, ще наблегнат на документалното кино, както и на други интердисциплинарни и авангардни форми в изкуството.

В програмата са подбрани лектори от цяла Европа от различни сфери:

Андреа Брунело (Италия) е актьор, режисьор и драматург с докторантура в областта на физиката. В неговото творчество, той свързва театъра с науката.

Марко Стаменкович (Сърбия) е изкуствовед и философ, ръководител на проекти и изложби в цяла Европа.

Фернандо Цанчес-Кабесудо (Испания) е актьор и режисьор, основател на Kubik Fabrik, творческо пространство в Мадрид.

Линда Кларк (Великобритания) е писател и създател на видеоигри, съосновател на интерактивен клуб на писателите в Нотингам .

Елица Георгиева (Франция/ България) е режисьор на документални филми, писател и артист. Родена в София и живееща в Париж от 2002.

Катарина Машенка Хорн (Германия) е хореограф и преподавател в Берлин.

Сара Грочала (Полша/Великобритания) е многобройно награждаван автор на театрални пиеси живееща в Лондон.

Събитието е подходящо не само за български творци, но и за чуждестранни участници, тъй като всички лекции и ателиета ще се провеждат на английски език.

Официалното откриване ще се състои на 29-ти юли в София. Първата лекция ще бъде на 30-ти юли. Още същия ден всички участници ще отпътуват към Габрово и след това за Боженци, където ще останат до края на събитието. На 9-ти август ще има финални презентации и закриващ концерт и DJ парти.

Важни отправни точки ще бъдат посещенията на Бузлуджа, монументът често спряган като "най-сюрреалистичното и странно изоставено място на Земята”, както и любопитна  лекция на изложба с куратор Марко Стаменкович, сръбски философ и специалист по история на изкуството, в Дома на хумора и сатирата в Габрово.

Участниците ще могат да се насладят на село Боженци, архитектурен резерват и кандидат за културен паметник на ЮНЕСКО и ще бъдат настанени в традиционни къщи от 19-ти век. За тези, които искат да спят на палатка и да се почувстват по-близо до природата, ще има специален лагер с всички удобства.

За да участвате, е необходимо да изпратите вашето резюме с кратко мотивационно писмо и да посочите ателиетата, в които бихте желали да се включите. Крайният срок за кандидатстване е 1-ви май 2017 г.

Пишете ни на bozhentsi2017@gmail.com.

Повече информация можете да получите на сайта ни: www.arteurbanacollectif.com/summer-scriptwriting-base.html

АРТЕ УРБАНА е творчески колектив, базиран в София. От създаването си през 2016 г. организира разнообразни културни събития като фестивали, образователни форуми и театрални постановки. Най-значимите проекти на колектива са Срещите на младото европейско кино в София и Лятната академия за драматургично писане. 

 

 

 

 

Общественият съвет по социални въпроси обсъди развитието на социалната политика в Габрово
21 април 2017
13 призови места за габровските лекоатлети от 10-я турнир „Никола Вълчанов“
24 април 2017