Община Габрово участва в инициативата „Градска среща за развитие на предприемаческата среда“, организирана от Министерство на икономиката, Техническия университет и фирма „ROBCO S.W.A.T.“ със съдействието на Асоциацията на българските лидери и предприемачи.

Събитието се проведе вчера в университетската библиотека. В дискусиите се включиха заместник-кметовете инж. Нела Рачевиц и инж. Климент Кунев, както и главният експерт „Икономическо развитие“ д-р инж. Десислава Колева.

Четвъртата за страната среща си постави за цел да свърже предприемаческата общност, бизнеса и институциите на местно ниво и да даде начало на конструктивен диалог помежду им. Сред участниците бяха представители на публични и образователни институции, бизнес организации, неправителствения сектор, академичната общност и студенти.

Според Иванина Томова, експерт от кабинета на министъра на икономиката в служебното правителство, Габрово е пример за добро сътрудничество между институциите и бизнеса. Идеята е практиките да бъдат последвани на национално ниво и да се мултиплицират в други сфери. Очакванията са по места да се откроят няколко лидери от предприемаческата среда и от институционалната, които да продължат работата дългосрочно. Томова представи резултатите от международното изследване „Глобален предприемачески мониторинг“ и доклада за развитието на предприемачеството в България – http://gemorg.bg/dokladi/natsionalen-doklad/2015-16-godishen-doklad-na-gem-blgariya-za-sstoyanieto-na-predpriemachestvoto/.

Участниците в дискусията предложиха няколко проблемни области за Габрово и региона: Има ли почва предприемачеството в Технически университет – Габрово?; Изграждане на физическо място за групи по интереси; Създаване на социални предприятия за хора с увреждания; Административни тежести; Достъп до финансиране за предприемачески образователни проекти.

   

Заместник-кметът Нела Рачевиц коментира темата за децата до 16-годишна възраст и предприемачеството с фокус върху тяхното ориентиране и мотивиран избор на професия. Според нея предметът „Технологии и предприемачество“ е сведен изцяло до лекционно-изпитен подход и липсват практическите занимания в специализирани кабинети. „Трябва да помогнем на образователната система да промени отношението си. На децата им липсва, че не излизат от училище. Обръщаме се към преподавателите да заведат учениците в предприятията, за да видят как се създават продуктите, но не срещаме необходимата инициативност.“,  сподели Нела Рачевиц.

Според нея бизнесът може да се обърне към образованието, като организира кръжочни клубни форми и отворени врати за децата. Така предприемачите могат да си харесат ученици, които да стимулират чрез стипендии, а по-късно да ги привлекат за себе си. „Община Габрово ще търси начини да финансира културни събития в заводите. Надяваме се да насърчим младите хора да ги посетят, да разгледат производството и после да се повеселят.“, каза още заместник-кметът.

   

В рамките на събитието в Техническия университет бе открита нова процесно-изчислителна лаборатория по индустриална роботика за катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника“. Ръководителят на катедрата доц. Драгомир Чантов получи безвъзмездно от фирма „RobCo S.W.A.T.“ удостоверение за активирането на 11 образователни лиценза за програмиране на контролери на индустриални роботи.

Проектът за лабораторията е с цел поддържане на по-продуктивно взаимодействие между индустрията, образованието и бизнеса и се осъществява със съдействието на „RobCo S.W.A.T.“ – българска фирма, която предлага телемеханични роботизирани системи за автомобилостроенето, енергетиката и симулации на технологични процеси.

Габровски младежи участваха в семинар за превенция на наркоманиите
13 април 2017
Покана за публично обсъждане от Община габрово и СУ „Райчо Каролев“
13 април 2017