Две емблематични културни институции – музей „Дом на хумора и сатирата” и Етнографски музей на открито „Етър”, представиха България на голямото туристическо изложение Swiss International Holiday Ehxibition Lugano. Форумът се проведе в швейцарския град Лугано, а още при откриването интересът към българските представители е бил изключително голям.

Маргарита Доровска, директор на ДХС и Виолета Янева, ръководител на отдел „Работа с публики” в ЕМО „Етър”, които лично представиха пред швейцарската публика туристическия потенциал на габровския регион и на страната, заявиха, че Swiss International Holiday Ehxibition Lugano е най-значимото по рода си туристическо изложение за регион Тичини, Швейцария.

Участието на двете културни институции – ДХС и ЕМО „Етър”, бе подсигурено чрез добрата работа, която българското посолство има с местната общност.

Посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева и почетният консул на Република България в Конфедерация Швейцария Фабрицио Мион са присъствали лично и са подпомагали доброто представяне. Фабрицио Мион е осигурил финансирането на българското участие в туристическото изложение и това не е случайно. Интересът на швейцарската общност към България е голям.

Маргарита Доровска и Виолета Янева казаха, че на изложението е имало много швейцарци, които вече са идвали в България и са споделили с тях своите впечатления от страната ни.

„Оказва се, че у нас много им харесва и отново биха се върнали. Някои от посетителите подробно ни разпитваха как биха могли сами да си организират почивката в България и какво си заслужава да бъде видяно. В Швейцария няма представителство на наша туроператорска агенция и самите швейцарци отчитат това като една от причините страната ни да бъде по-рядко избирана за туристическа дестинация от тях. Повечето швейцарци се интересуват от културен туризъм, от спа-курортите ни и от нашето Черноморие”.

Директорът на музея „Дом на хумора и сатирата” Маргарита Доровска не скри убеждението си, че ако искаме да посрещаме по-голям брой швейцарски туристи се налага да се гарантира стандарт на обслужване и да се предлагат услуги със сигурно и устойчиво качество, без рискове и изненади – нещо на което в Швейцария много държат.

По думите на Виолета Янева, швейцарците пътуват много и имат финансови възможности да го правят. Именно затова са взискателни.

И Доровска, и Янева смятат, че стремежът да се привлекат масово посетители от Швейцария е предизвикателство, което може да подобри значително конкурентноспособността на България на туристическия пазар.

Домът на хумора и сатирата и ЕМО „Етър” са познати местни дестинации за немалка част от посетителите на Swiss International Holiday Ehxibition Lugano. Предпочитани за посещение места у нас са и Рилския манастир, курорта Боровец и Черноморието.

Оранжев код за силен вятър е обявен утре за област Габрово
7 ноември 2016
Регионалният исторически музей участва в изложба на вотиви в София
8 ноември 2016