Музейният детски кът „Открий какво умееш” в ЕМО „Етър” отбелязва своята трета годишнина. Създаден с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България”, чрез проект на Нов български университет, той привлича хиляди деца с атрактивните си предложения за прекарване на свободното време и обучения чрез игри.

Програмата, посветена на рождения ден на Музейния детски кът започва на 4 август, четвъртък. От 10:30 до 14:30 часа е организирана работилница за празничното му украсяване. В нея могат да се включат всички посетители, без ограничения във възрастта. Разбира се, най-високо оценени ще бъдат идеите на децата, родителите, поне този път, могат да играят ролята на послушни изпълнители на напътствията на малчуганите.

Музейният детски кът е територия, където се срещат минало и съвременност. На 4, 5 и 6 август се предлагат интерактивни занимания, на принципа на играта „Стани богат”, свързани със сватбената обредност, с българския бит и поминъка в миналото.

Навръх рождения ден, 5 август, от 10:30 до 16:30 часа посещенията в Музейния детски кът са безплатни. Очакват ви куклени приключения. Децата ще станат герои в приказната история, която ще им разкаже Радостина Андреева, актриса в Държавен куклен театър – Габрово.Ще има много игри, забавления и изненади.

Някой би се усъмнил, че работата с рукан може да се нарече забавление!И изобщо, какво е това рукан?”.

Руканът е традиционен ръчен инструмент, използван в дърводелството. Представлява нож с дължина около 30 см., с лека извивка в двата края и с ръкохватки.Работи се като се издърпва към работещия върху детайла. Служи за сваляне на кората на дървени трупи и за намаляване на размера на дървени детайли.

Че да правиш нещо с рукан е работа, това е ясно. Само че е от този вид работа, която се практикува и за забавление. Пък е и доста екзотично в наши дни да кажеш, че си направил нещо с рукан.

По случай рождения ден на 5 и 6 август гости на Музейния детски кът „Открий какво умееш” ще бъдат деца от град Хисар, участници в кръжока „Сръчковци” към НЧ „Никола Й. Вапцаров 1927” , с ръководител Мариана Вълкова. Те ще демонстрират и ще обучават посетителите как се плетат с една кука мънистени накити.

На 6 и 7 август от 10:30 до 16:30 часа Музейният детски кът предлага на своите посетители рисуване върху бръшлян, благодарение на колегите от Специализирания музей в Трявна. Наталия Мичева от Габрово ще представи различни домашни занятия, между които особено атрактивен е изработването на накити и фигури от плъсти.

Детска образователна програма "Знам и мога" https://goo.gl/LFSGRV
Контакти: www.etar.org/deca/contact.htm

Временно ограничение на движението по ул. „Малуша“ в Габрово
1 август 2016
Община Габрово кандидатства за обновяване на училищата „Св. св. Кирил и Методий“ и „Цанко Дюстабанов“
2 август 2016