Албум „Православни храмове в Габровско“, съвместно издание на Община Габрово, Габровско архиерейско наместничество и регионален исторически музей – Габрово бе представен днес на пресконференция в РИМ Габрово. Албумът е двуезичен – на български и английски, представлява пълноцветен илюстрован каталог на православните храмове в района и е финансиран по Програма "Култура" на Община Габрово.

Издаването му е посветено на отбелязването на 150 годишнината от освещаването на храм „Успение Богородично“, което се е извършило на 26 октомври 1866 година. Официалното представяне на албума ще бъде част и от събитията, с които ще бъде отбелязан храмовият празник през есента.

„Работим изключително добре с архиерейско наместничество“, сподели пред медиите Красимира Чолакова, директор на РИМ Габрово. Плод на сътрудничеството им до сега са общо 5 издания, 10 съвместни изложби и 7 научни конференции.

Албумът „Православни храмове в Габровско“ представя за пръв път 32 действащи църкви и манастири на територията на габровска духовна околия. Особено внимание е обърнато на селските църкви, разположени в привлекателни за туризъм, но малко посещаеми селища. Съставители са протойерей Руслан Личев, Росен Йосифов, Красимира Чолакова.

Фламандско нашествие на знамена
22 юли 2016
Община Габрово – първа с одобрен проект за градско възстановяване и развитие
22 юли 2016