Група деца на възраст 12-14 години отпътува за село Беломъжите в качеството си на „внуци назаем”, с което бе даден старт на четвъртото издание на инициативата на Община Габрово „Приеми ме на село“. Поради големият интерес към „Приеми на село“ – Джуниър, Беломъжите стана приемно село за групата и заедно със село Донино ще разказва и показва на малките очарованието и бита на българското село.

На 3-ти юли, с питка и шарена сол, баба Катя и дядо Гошо посрещнаха „внучетата си назаем“ от Габрово, Горна Оряховица и Благоевград. Заедно те ще прекарат седем дни, опознавайки се един друг и откривайки същината на живота на село.

За децата са подготвени очаквани и неочаквани срещи – със селския двор и трудната работа в него, с особеностите при отглеждането на крави и други животни, с благодата на природата, с начините й да се отблагодарява. „Внуците” ще се учат как да се придвижват в гората, ще берат билки и гъби, ще опитат да разпознават растенията. Предстои им и посещение на Боженци, където ще се запознаят с автентичната българска култура.

Читалището в село Кметовци ще помогне за организирането на разнообразна програма за „внучетата назаем“, за да могат те да се докоснат пълноценно до изобилието от цветове и аромати, богата култура и дух на габровските села.

Четвърт век от голямото наводнение в Габрово през 1991 г.
6 юли 2016
Габровският камерен оркестър закрива сезон 2015-2016
6 юли 2016